Boek van Soros grote trekker op Buchmesse

Uitgevers over de hele wereld verdringen zich op de Frankfurter Buchmesse om de rechten te verwerven van een boek van George Soros, de miljardair annex speculant....

REUTERS

Reuters

FRANKFURT

Daarin beschrijft hij hoe het huidige financiële systeem in de wereld 'bij de naden loslaat'. Soros is somber gestemd over de wereldeconomie. Maar zijn Amerikaanse uitgever Peter Osnos is wel te spreken over de timing: die is, nu de wereld onder crises gebukt gaat, perfect, vindt hij.

Het boek beschrijft hoe de deregulering die na het tijdperk van de Amerikaanse president Reagan en de Britse premier Thatcher wereldwijd gemeengoed was, valse verwachtingen heeft gewekt. Het verwachte natuurlijke evenwicht kwam er niet. Soros zou een oplossing bieden uit de problemen.

Hoewel nog niet duidelijk is hoe die eruit ziet, is Soros in het verleden in staat gebleken om de financiële wereld op stelten te zetten. Zo wist hij het Britse pond uit het Europese Monetaire stelsel te werken. Ook zijn recente uitspraak dat Rusland financieel gezien in een terminale fase verkeert, wekte beroering.

Soros laat zich er graag op voorstaan dat hij ook filantroop is. Hij heeft vele contacten en beleggingen in Rusland en Oost-Europa en koppelt sociale bewogenheid aan commercieel gewin. Onlangs stelde hij 50 miljoen dollar beschikbaar voor de opbouw van Bosnië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden