Boek over Ayaan blijft in de winkel ondanks protest

Het boek De orkaan Ayaan van de Volkskrant-journalisten Hans Wansink en Sara Berkeljon wordt niet uit de handel gehaald. Ook wordt de tekst niet aangepast....

De eis het boek uit de handel te nemen komt van het VARA/NPS-programma Zembla. In het hoofdstuk ‘Zembla’ in het boek, dat de politieke carrière van Ayaan Hirsi Ali beschrijft, worden uitspraken toegedicht aan Jos van Dongen en Kees Driehuis, die betrokken waren bij de uitzending ‘De Heilige Ayaan’. Ze ontkennen de uitspraken gedaan te hebben en schakelden de Raad voor de Journalistiek in. Die verklaarde de klacht deze week gegrond. Volgens de Raad presenteerden Wansink en Berkeljon de citaten van Driehuis en Van Dongen als feiten en pasten ze geen wederhoor toe. Daardoor is de integriteit van de medewerkers aangetast, aldus de raad, en zijn grenzen overschreden van wat maatschappelijk aanvaardbaar is.

Berkeljon en Wansink vinden de uitspraak van de Raad ‘onbegrijpelijk’. Volgens de journalisten zijn de citaten van Van Dongen en Driehuis onafhankelijk van elkaar bevestigd door vier bronnen, onder wie Hirsi Ali zelf. De vier ondertekende getuigenverklaringen zijn door de Raad ‘van tafel geveegd.’ De journalisten blijven vinden dat de uitzending van Zembla over Ayaan ernstige gebreken vertoonde.

Zembla-eindredacteur Kees Driehuis kon woensdag nog niet zeggen of hij naar de rechter stapt om het boek uit de handel – of aangepast – te krijgen. Een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is daarvoor onvoldoende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden