Boek oud-minister Vermeend en Van Rijbroek uit de schappen om beschuldiging van plagiaat
Uitgeverij Einsteinbooks.nl heeft donderdag een boek uit de handel genomen van oud-minister Willem Vermeend en Rian van Rijbroek. De auteurs zouden plagiaat hebben gepleegd.
In De wereld van cybersecurity en cybercrime hebben Nieuwsuur en de NOS tien passages aangetroffen die letterlijk zijn overgenomen uit artikelen in de Volkskrant, NRC Handelsblad, Wikipedia, de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet en Security.nl. 'Gelet op de druk- en verwijzingsfouten is besloten het boek met onmiddellijke ingang uit de handel te nemen', aldus directeur Oskam tegenover Nieuwsuur.
Het letterlijk overnemen van teksten uit andere bronnen zonder bronvermelding geldt als plagiaat. Nieuwsuur ontdekte onder andere dat een uitleg van de hackbevoegdheden van de politie letterlijk is overgenomen uit NRC, evenals een uiteenzetting over de werking van het Mirai-botnet. Van Wikipedia is een passage over de bitcoin woord voor woord overgenomen. Ict-jurist Arnoud Engelfriet heeft laten weten geen moeite te hebben met het overnemen van passages van zijn website, mits hij als bron wordt genoemd.
'Basisboek met praktische voorbeelden'
In hun publicatie schrijven de auteurs over de bedreiging van de samenleving en economie door cyberaanvallen. Ze noemen het op de cover een 'basisboek met praktische voorbeelden'.
Willem Vermeend, hoogleraar economie aan de Open Universiteit en oud-PvdA-minister van Sociale Zaken, wilde donderdagavond geen commentaar geven en verwees naar de website van de uitgever. Daarop schrijft Einsteinbooks dat er 'verschillende exemplaren' van het boek in omloop zijn 'met drukfouten en/of het ontbreken van noten die naar bronnen verwijzen of noten die verkeerd zijn geplaatst' en dat besloten is het boek uit de handel te nemen.
Samen verantwoordelijk
Mede-auteur Rian van Rijbroek heeft laten weten dat zij en Vermeend samen verantwoordelijk zijn voor de publicatie en 'een team alles heeft gecontroleerd. Dat hebben ze dus niet goed gedaan. Dat is niet goed.'
Van Rijbroek, die zich afficheert als cyberexpert, kwam begin deze week onder vuur te liggen van ict-deskundigen na haar optreden in Nieuwsuur. Zij trekken haar deskundigheid in twijfel op grond van enkele uitspraken die zij in de uitzending deed.
Het tv-programma interviewde Van Rijbroek over de DDoS-aanvallen op banken. Zij zei dat de oorsprong van de aanvallen waar-schijnlijk in Rusland, Iran en Noord-Korea gezocht moeten worden. Op de vraag hoe consumenten zich tegen hackers kunnen beschermen gaf ze als advies niet via apps op de mobiele telefoon te bankieren. Dit terwijl deze apps volgens ict-deskundigen juist veiliger zijn dan online bankieren.
Verbetering: In het nieuwsbericht 'Plagiaat in boek Willem Vermeend' werd Vermeend aangeduid als 'hoogleraar Europees recht en fiscale economie aan de Universiteit van Maastricht'. Dat is onjuist: hij is hoogleraar Economie 4.0 aan de Open Universiteit.