Boeiende hobbels bij Beumer & Drost

Het zijn interessante gasten, de drie jonge acteurs die zich onder de vleugels van Toneelschap Beumer & Drost presenteren met de voorstelling Drempelen.

Jowi Schmitz

Twee jaar geleden maakte het trio, dat toen nog op de Utrechtse toneelschool zat, al de fraaie voorstelling Gasten onder hoede van dezelfde groep. Wegens succes mogen ze nu nog eens.

Drempelen is een absurde, frisse voorstelling met ijzersterke momenten. Het basisgegeven is zowel raadselachtig als maf en wordt stevig uitgebuit: met behulp van een steigerachtige stellage en veel enthousiasme zijn drie mannen druk doende zich steeds dieper de grond in te graven. Waarom ze dat doen wordt niet helemaal duidelijk, maar het beheerst hun leven. Net als de steeds terugkerende aardbevingen.

Tijdens het werk hebben ze gesprekken over de vraag of ze elkaar wel mogen, ze doen een synchroon dansje of zingen een lied. Ze klauteren over de stellage, schudden heen en weer als de aarde beeft en wordt het te erg dan verstoppen ze zich in flexibele pijpen en veranderen daardoor in sprookjesachtige zeeanemonen, wat de voorstelling in één keer op een abstracter niveau tilt.

De regie van Loek Beumer en Thea Breederveld houdt de vaart er goed in, met als hoogtepunt op onregelmatige momenten opduikende witte wormen die naar vingers happen.

Soms zakt het tempo in en is de wisselwerking tussen de spelers wat stroef, alsof ze te snel te veel willen. Ook zijn sommige overgangen wat rommelig, dan weer lijkt de muziek te veel op een saus om de gaten te dichten. Dat neemt niet weg dat als het goed gaat, het ook érg goed gaat.

Maurits van den Berg, Sacha Muller en Sjors Stassen bedachten het werkwoord drempelen zelf, om uit te drukken dat je soms tegen een hobbel aanloopt waar je overheen moet. Met deze voorstelling bewijzen ze dat de hobbels zelf vaak ook zeer de moeite waard zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden