Boegbeeld Boulevard is uitgeroddeld

RTL Boulevard verliest niet alleen een vileine presentator, maar ook een enorm netwerk in de showbusiness.

Menno van Dongen
Albert Verlinde Beeld MMP
Albert VerlindeBeeld MMP

Hij vecht al zijn hele leven tegen het imago van gladde, oppervlakkige jongen. Toch staat Albert Verlindes uiterlijk aan de basis van zijn succes. In 1992 plukt Bert van der Veer, programmadirecteur van RTL4, Verlinde weg bij de AVRO, waar hij redactiewerk doet. 'Voor de entertainmentrubriek Showtime zochten we een soort Barbie en Ken', zegt hij. 'Ons voorbeeld in Amerika, Entertainment Tonight, had een zeer aantrekkelijk presentatieduo. Dat wilden wij ook. Helaas moest Albert nog veel leren, de opnames duurden vaak uren.'

Maandag werd bekend dat Verlinde (55) eind volgende week stopt als presentator van RTL Boulevard. Het is volgens hem 'tijd om een volgende stap te maken'.

Verlindes carrière begint in 1984, na de Academie voor Kleinkunst met een bijbaantje als sportverslaggever bij het Brabants Dagblad. Daarna zit hij vier jaar in cabaretgroep Boemerang en speelt hij in musicals. Als de Brabander showbusiness en journalistiek steeds meer combineert, volgt zijn doorbraak.

Hij voelt zich verwant met Henk van der Meijden, theaterproducent en entertainmentspecialist van De Telegraaf. 'Henk is de eerste in Nederland met zo'n krantenpagina, ik ben de eerste die showbizz op deze manier op tv brengt', zegt Verlinde in 2000 tegen de Volkskrant. Zelf is hij is geen presentator geworden uit liefde voor de journalistiek: 'Ik doe dit omdat ik van show hou.'

Hij wil niet in het publiek zitten in een theater en denken: dat had ik anders gedaan. Dus richt Verlinde in 1999 een musicalbedrijf op: V&V Entertainment. Het wordt een succes.

null Beeld MMP
Beeld MMP

Vileine opmerkingen

Op dat moment werkt hij al bij SBS, waar hij onder meer een rubriek in Hart van Nederland presenteert en actief is achter de schermen. In 2001 keert hij terug naar RTL, waar hij aan de wieg staat van het nieuwe programma RTL Boulevard.

Kijkers stemmen massaal af op de show, dankzij de chemie tussen presentator Beau van Erven Dorens en 'amusementsdeskundige' Verlinde. Naast de ironische, ietwat afstandelijke Noord-Hollander komt de Brabander geweldig tot zijn recht. Vier jaar later, als Van Erven Dorens vertrekt, groeit zijn collega uit tot het gezicht van de entertainmentrubriek.

Verlinde maakt gretig gebruik van het publiciteitskanaal: musicalsterren uit zijn eigen stal, onder wie Jim Bakkum, duiken geregeld op in Boulevard. Critici betichten de presentator van belangenverstrengeling. Volgens hem is de redactie vrij om onderwerpen te kiezen.

Hij heeft een enorm netwerk en slaagt er vaak in showbusinessnieuwtjes boven tafel te krijgen. Die combineert hij slim met serieuzer nieuws, verteld op een toegankelijke manier. 'Het is niet oppervlakkig, het is de mix van het leven', zegt hij in 2007 in deze krant. Het programma zet een trend die veel navolging krijgt.

Fans zijn gek op Verlindes vileine opmerkingen over Bekende Nederlanders, maar soms gaat hij over de schreef. Bijvoorbeeld als hij presentatrice Mariska Hulscher een hoer noemt. Het levert hem bijnamen op als 'Kwalbert Verlinke'.

De presentator verdedigt zich steevast door te beklemtonen dat hij hoor- en wederhoor pleegt. Er zijn best afspraken te maken over het moment dat pijnlijk nieuws op tv komt - mits hij de primeur krijgt. Zijn redactie moet soms het wiel uitvinden, dat is lastig, zeker onder tijdsdruk. En als Bekende Nederlander moet je tegen een stootje kunnen, toch?

null Beeld anp
Beeld anp

Terughoudender

Verlinde ondervindt dat zelf. In oktober 2010 maakt zijn zwager, acteur Antonie Kamerling, een einde aan zijn leven. Het is groot nieuws, ook in Boulevard, waar Verlinde probeert 'waardig afscheid te nemen'.

Eind 2013 raakt zijn partner, de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes, in opspraak als een foto opduikt waarop Hoes zoent met een ander. De rel escaleert na heimelijke opnames van omroep Powned; Hoes moet opstappen.

Volgens de oud-burgemeester is zijn ex door dit soort gebeurtenissen terughoudender geworden op tv: 'Albert realiseert zich beter wat de effecten zijn van dit soort journalistiek op iemands leven', zei Hoes zaterdag in de Volkskrant.

'Ik denk dat hij in zijn werk voor RTL Boulevard terughoudender is geworden'

Lees hier het interview met Onno Hoes uit de krant van afgelopen zaterdag (+)

Dat Verlinde Boulevard verlaat is niet onlogisch. Eind 2014 wordt bekend dat het grote Stage Entertainment van Joop van den Ende zijn musicalbedrijf zal overnemen. Verlinde krijgt de leiding over de Nederlandse tak van het concern. Na een contract van twee jaar, stopt hij alsnog met Boulevard - op het moment dat de redactie verhuist naar het Amsterdamse Leidseplein.

'Voor ons is en blijft hij Mister Entertainment', laat RTL weten. Verlinde keert de zender niet de rug toe: 'Gesprekken over een nieuwe samenwerking zijn in een vergevorderd stadium.'

Zijn vertrek is een slag voor RTL Boulevard, zegt tv-regisseur Bert van der Veer. 'Dit sterke merk kan zonder hem overleven, als ze iemand vinden met een groot netwerk die net zo geloofwaardig en vertrouwd is. Dat zal niet meevallen.'

Affaires

KATJA SCHUURMAN (DECEMBER 2009)
Verlinde kondigt trots aan dat Katja Schuurman zwanger is van acteur Thijs Römer. Verlinde onthult dit als eerste, het koppel wil het stilhouden, mocht het onverhoopt misgaan. Een week later maakt Boulevard bekend dat ze een miskraam heeft gehad. Achteraf zegt Verlinde spijt te hebben dat hij 'in de jacht naar nieuws' niet wilde wachten tot Schuurman drie maanden zwanger was.

MARISKA HULSCHER (SEPTEMBER 2006)

'Een hoer die zich als een ster gedraagt.' Zo noemt Verlinde presentatrice Mariska Hulscher in de uitzending. Zij heeft net bekendgemaakt dat ze na een huwelijk van twee maanden gaat scheiden van Ary Schouwenaar, die - saillant detail - Boulevard regisseert. Verlinde verwijt Hulscher dat ze op kosten van een tijdschrift foto's heeft laten maken van het huwelijk, zij dreigt met een rechtszaak.

Katja Schuurman en haar toenmalige echtgenoot Thijs Römer Beeld anp
Katja Schuurman en haar toenmalige echtgenoot Thijs RömerBeeld anp

WESLEY SNEIJDER EN YOLANTHE CABAU VAN KASBERGEN (MEI 2009)

Presentatrice/actrice Yolanthe - toen nog - Cabau van Kasbergen zoent in een parkeergarage met voetballer Wesley Sneijder. De beelden zijn gemaakt met een beveiligingscamera. 'Om vier uur 's nachts', vertelt Verlinde in Boulevard, dat de beelden heeft bemachtigd. 'Scoren kan altijd.' Voor de uitzending maken Cabau van Kasbergen en zanger Jan Smit bekend dat ze na tweeënhalf jaar uit elkaar gaan.

GEORGINA VERBAAN (APRIL 2008)

Zelfs Boulevard-presentatrice Daphne Bunskoek vindt dat haar programma een grens heeft overschreden als een amateurfilmpje wordt uitgezonden van een zoenende Georgina Verbaan. Ze kust in een Leidse sociëteit niet haar partner Jort Kelder, maar een ander. 'Relaties kunnen hierdoor kapot gaan', zegt Bunskoek in het AD. Verlinde: 'Georgina had meteen kunnen zeggen wat er was.'

Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-Cabau Beeld anp
Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-CabauBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden