Bob Dylan tegen de oorlog? Welnee!

Film..

Menno Pot

Zelfs Bob Dylans autobiografie Chronicles riep meer vragen op dan hijbeantwoordde. Wie Dylan is, wat hij denkt en wat hij bedoelde met zijnsongs? Wij, gewone stervelingen, moeten maar raden.

Van dat giswerk biedt filmer Jos de Putter een schitterende bloemlezingin How Many Roads, de film die zaterdag op het IDFA in Amsterdam zijnwereldpremière beleefde en waarin een bonte verzameling AmerikaanseDylan-gelovigen uitlegt hoe Bob het allemaal bedoelde. De Putter zocht zeop, zodat How Many Roads naast een superieure mensenfilm ook een fraaieroad movie werd. De verzwegen conclusie is prikkelend: wat je overtuigingook is, met knip- en plakwerk kun je altijd bewijzen dat Bob aan jouw kantstaat.

Neem Stuart, die zijn hele leven conservatief was, maar dankzij Dylanop gevorderde leeftijd 'idealist' werd. Tegenover hem staat Sean, die opzijn website RightWingBob.com betoogt dat Dylan conservatief is. With GodOn Our Side een anti-oorlogslied? Welnee! Bob bedoelde juist dat oorlogsoms onvermijdelijk is. Dylan een rebel, die een generatie jongerenbevrijdde? Niet volgens Bob Lancer, die een praatgroepje vanprobleemmoeders aan de hand van stichtelijke Dylan-citaten wijst op defamily values.

Religie dan? De joodse Jonathan wint via de telefoon zieltjes voor JewsFor Jesus, want toen Dylan zich met het christendom inliet, zag ookJonathan het licht. Martin, ook joods, schreef Dylan juist een bezorgdebrief toen die het christendom zei te overwegen: 'Doe het niet. Bel meanders even op. Dan praat ik je het uit je hoofd.'

Zo wordt Bob Dylan, de knorrepot die zich door geen enkele fan echtbegrepen voelt, tegen wil en dank een allemansvriend. Het laat hemwaarschijnlijk koud, maar toch moet ook hij How Many Roads beslist gaanzien. Alleen al om Janet, die jaarlijks vijftienduizend mijl rijdt om Dylanlive te zien, in haar eentje, haar bangige aard ten spijt. De weg vragenaan een trucker lijkt voor haar iets levensgevaarlijks. Toch blijft zegaan. 'Om iets terug te doen.' Als in de ogen van die stuurse Bob Dylanooit nog een traan opwelt, dan moet het wel bij die scène zijn.

Menno Pot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden