Theater

Blote konten is vernuftig, fantasierijk theater voor alle leeftijden ★★★★☆

Een komedie waar subtiel tragedie binnensluipt.

Vincent Kouters
Blote konten van Theatergroep Kwatta Beeld Laura Luca
Blote konten van Theatergroep KwattaBeeld Laura Luca

In 2018 maakten jeugdtheatergroep Kwatta uit Nijmegen en schrijver Jibbe Willems het bijzondere Jabber. Dit bleek een innovatieve theaterhit: muziektheater voor alle leeftijden, gezongen en gesproken in een geestig fantasietaaltje. Prijzen en een internationale tournee volgden. Dat kunnen we nog een keer, dachten Willems en Josee Hussaarts, regisseur en artistiek directeur van Kwatta. Maar dan beter. Daarom is er nu Blote konten.

En het is ze gelukt. Blote konten heeft al het goede van Jabber (het vernuftige taalspel) en niet het slechte (de tuttige vorm). Bovendien is het verhaal mooi meerlagig. We zien drie jonge kinderen. Ze kunnen niet slapen. En dus leven ze zich uit in het naspelen van avonturen op de Noordpool, in de jungle en in het heelal. Dekens worden meeuwen. Bedden worden een raket. Het fantasierijke fantasietaaltje dat de kinderen spreken, kleurt de verhaaltjes lekker buiten de lijntjes in. Als hun vader roept dat ze toch echt moeten gaan slapen, zeggen ze: ‘Welletruste lekkieslape. We zulzel nimme zegge. Gene kik ui stoude monten. Owwe krijje slaag. Op blote konten!’ Maar hun mond houden lukt natuurlijk niet.

De tweede, grimmigere laag komt pas gaandeweg naar boven. Als blijkt dat eigenlijk alle verhaaltjes eindigen met moord en doodslag. Dan wordt duidelijk waarom de kinderen niet kunnen slapen. Er sluipt dan tragedie in de komedie. Dit gebeurt langzaam en subtiel. Gevolg is wel dat de voorstelling lang duurt, bijna een uur. Zeker voor de allerjongsten kan dat een opgave zijn. Gelukkig houden de prettige muziek van Rogier Bosman en het aanstekelijke spel van Rabbi Jallo, Judith Schuur en Elène Zuidmeer iedereen wakker.

Blote konten

Theater

★★★★☆

Door Theatergroep Kwatta, regie Josee Hussaarts, tekst Jibbe Willems, met Rabbi Jallo, Judith Schuur en Elène Zuidmeer

12/6, Theater Het Badhuis, Nijmegen. Tournee dit najaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden