BlogDutch Design Week

Blog Dutch Design Week, dag 2: een brug die samenwerkt met het water

Een brug die onderloopt. Dat kan alleen in Nederland. Dat is kernachtig de motivatie van de internationale jury om de Zaligebrug van Next Architects uit te roepen tot winnaar van de Dutch Design Awards.

Jeroen Junte
Zaligebrug in de uiterwaarden van de Waal bij Nijmegen.  Beeld Rutger Hollander
Zaligebrug in de uiterwaarden van de Waal bij Nijmegen.Beeld Rutger Hollander

De 200 meter lange brug ligt over, of eigenlijk in, de uiterwaarden van de Waal bij Nijmegen. Na een klassieke boog mondt de brug uit in een wandel- en fietspad door de natuur, dat onderloopt bij een verhoogde waterstand. Wandelaars kunnen dan lopen over hoge betonnen markeringspalen van het pad, die boven het water uitsteken.

‘Bijzonder aan deze brug is dat hij samenwerkt met het water. Het maakt klimaatverandering zichtbaar. De omwonenden zien wanneer het water hoog staat en kunnen het zelfs op indringende manier ervaren. Tegelijkertijd geeft de brug ook een antwoord op de dreigende zeespiegelstijging. Het zijn de Nederlanders die ons – alweer – laten zien dat we niet tégen het water moeten strijden, maar een manier moeten vinden om mét het water samen te leven’, aldus de vierkoppige internationale jury van journalisten, ontwerpers en curatoren.

De Dutch Design Awards (DDA) zijn de belangrijkste designprijzen van Nederland. Eerder dit jaar koos een Nederlandse jury al in elk van de acht categorieën (waaronder Product, Mode, Communicatie en Talent) drie winnaars. Een prijs met 24 winnaars dus, wat eigenlijk betekent dat er geen winnaar is. Gelukkig heeft een internationale jury daar drie duidelijke winnaars in onderscheiden, waarbij een sterke voorkeur werd uitgesproken voor de Zaligebrug.

Dat kan geen gemakkelijke taak zijn geweest, want er zaten steengoede ontwerpen bij. Dat blijkt ook uit de tentoonstelling met alle 24 winnaars in het Veemgebouw in Eindhoven. Het vernieuwende designmagazine MacGuffin, dat design bekijkt door een alledaagse bril, had net zo goed kunnen winnen. Net als de 3D-geprinte brug van Studio Joris Laarman, waar bezoekers van de Dutch Design Week alvast overheen kunnen lopen op Strijp-S/ Later dit jaar wordt de brug geplaatst op de Amsterdamse Wallen.

Zaligebrug in de uiterwaarden van de Waal.  Beeld Rutger Hollander
Zaligebrug in de uiterwaarden van de Waal.Beeld Rutger Hollander

Maar die winnaars zijn Het Grootste Museum Van Nederland en Cow & Co, een speculatief project waarbij een koe zijn eigen bedrijf runt. Hij voorziet een melkrobot van energie met zijn eigen methaangas en verkoopt zijn melk direct aan de consument via een app. Het Grootste Museum Van Nederland is een website die openbare kerken en synagogen in kaart brengt, een initiatief van het Catharijneconvent. Buitenlandse experts die een waterbrug, een koe en kerktorens als het beste Nederlandse design kiezen – waar zijn de tulpen denk je dan? ‘Maar’, zo verklaart de jury, ‘we hebben mondiale problemen als klimaat en religie vanuit herkenbare Nederlandse thema’s benaderd’.

Gelukkig worden er ook nog designprijzen uitgereikt die verder kijken dan het cliché. De New Material Award, een prijs voor het meest innovatieve materiaalgebruik, werd zaterdag uitgereikt aan Studio Klarenbeek & Dros voor hun duurzame onderzoek naar 3D-geprinte objecten van algen. En dan deelt de VPRO onder de noemer Toekomstbouwers ook nog eens 10 duizend euro uit aan hét grote aanstormende talent; de presentatieronde van de acht deelnemers is komende week elke avond laat op de televisie. Kortom, één groot prijzencircus deze week in Eindhoven.

Zaligebrug.  Beeld Jan Daanen
Zaligebrug.Beeld Jan Daanen

Maar wat de Dutch Design Awards tocht de meest interessante maakt, is dat alle 24 eerdere winnaars tezamen een brede afspiegeling vormen van de dominante designtrends. Zo staan sociale vraagstukken hoog op de ontwerpagenda. Manon van Hoeckel heeft statusloze immigranten een gezicht en een stem gegeven met haar Limbo Embassy. Modeontwerper Lisa Konno speelt met haar dubbele culturele identiteit in een collectie die is geïnspireerd door haar Japanse vader. Ook de oprukkende technologie houdt ontwerpers bezig. Opvallend is daarbij de nuchtere – zeg maar Hollandse – benadering, namelijk dat technologie vooral een handig gereedschap is. Slim toegepast levert dit bijzondere ontwerpen op, die praktisch én fraai zijn. Grafisch ontwerper Hansje van Halem maakt optimaal gebruik van nieuwe digitale software voor haar dansende typografie voor popfestival Lowlands. Of de 3D-geprinte brug van Joris Laarman dus.

Maar er kan er maar één de beste zijn: een brug die onderloopt.

null Beeld Adriaan de Groot
Beeld Adriaan de Groot
null Beeld Alexander Popelier
Beeld Alexander Popelier
null Beeld Jeroen Junte.
Beeld Jeroen Junte.
null Beeld Antoine Raab.
Beeld Antoine Raab.
null Beeld Lisa Konno.
Beeld Lisa Konno.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden