Blind duo haalt wereldmuziek uit muffe hoek

Muziek..

Hoe zou het met Amadou en Mariam zijn gelopen als ze niet blind warengeweest? Het is een beetje een gemene vraag. Dan hadden ze elkaar nietontmoet op het blindeninstituut in de Malinese stad Bamako en had de wereldze niet gekend als het zingende blinde echtpaar. Maar toch. De gitarist enzanger Amadou Bagayoko en de zangeres Mariam Doumbia zijn niet de meestbegenadigde musici uit Mali. Daarvoor moet je bij Salif Keita of RokiaTraoré zijn. Amadou & Mariam hebben boven alles iets onweerstaanbaarsympathieks, zo bleek dinsdag in de Amsterdamse Melkweg.

'Baby kiss me, I love you,' zong Mariam met een kinderlijke stem,terwijl ze haar man over zijn bol aaide. 'Kiss me, kiss me baby.' Gedurendehet hele concert stond het zonnebrildragende echtpaar bijna roerloos naastelkaar. Amadou bespeelde zijn gitaar met een grote grijns, Mariam vlijdezich geregeld tegen hem aan. De introverte presentatie vormde een mooicontrast met de extraverte, dansbare muziek. Ondanks het gebrek aanoogcontact zogen de twee de aandacht van de bomvolle zaal naar zich toe.

Het afgelopen jaar zijn Amadou & Mariam uitgegroeid tot een van depopulairste wereldmuziekacts. Dat is voor een groot deel te danken aan deSpaanse bastaardmuziekheld Manu Chao, die hun cd Dimanche à Bamakoproduceerde en erop meespeelt. De plaat klinkt een stuk eigentijdser enafwisselender dan hun eerdere werk. Hij vliegt de winkels uit en duwt hetimago van wereldmuziek uit de muffe, alternatieve hoek.

In de Melkweg bleken Amadou en Mariam ook prima zonder Chao kunnen.Definitief kon worden vastgesteld dat Mariam een zeer beperkte zangeres ismet een onvaste stem en slordige intonatie, maar dat werd ruimschootsgecompenseerd door Amadou en de band. Het in Parijs woonachtige koppel haduitstekende Franse musici meegenomen. Bas, drums, percussie en toetsenleverden een stuwend treintje waarover de twee hun warme zanglijnendrapeerden en waar Amadou zijn gitaar soepel in liet klateren. Hetrepertoire van de flink geproduceerd klinkende cd bleef ook in de kalerelive versies prima overeind. Amadou & Mariam vervuilen hun traditioneleMalinese souplesse op een subtiele manier met elementen uit latin, blues,folk en Aziatische muziek. Het houdt de muziek fris en spannend.

Aan het einde van het concert kwam opeens een Nederlandse meneer in eennet pak het podium opgelopen. Hij sprak Amadou en Mariam toe in hetMalinees en liet het publiek meehelpen bij het uitspreken van traditionelezegeningen aan het koppel vanwege het winnen van een Edison voor Dimancheà Bamako.

Koen Schouten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden