Bliksem zou een echt sterk album geweest zijn als het wat compacter was

Zwart Licht - Bliksem

Van een comeback of wederopstanding wil de Amsterdamse hiphopgroep Zwart Licht niet spreken, want ze bleven altijd bezig, maar het is lang geleden dat er een album verscheen. Bliksem komt ruim vijf jaar na laatste wapenfeit Leeroy Draait Door (2012) en negen jaren na debuut Bliksemschicht, waarop Zwart Licht zich muzikaal heftiger en inhoudelijk krachtiger toonde dan de meeste generatiegenoten.

Vooral de ster van rapper Akwasi is de laatste jaren snel gestegen: hij is de intelligente, vriendelijke stem in het debat over koloniaal verleden, slavernij, racisme en al wat dies meer zij.

Zwart Licht

Album: Bliksem
Genre: Pop
Label: Top Notch

Zijn waardigheid uit die discussies neemt hij mee naar Bliksem: bevlogen, soms provocerend, maar zelden drammerig, uitgaand van eigen kracht, zelden reactief. Zwarte Hollanders en Schoon Schip zijn sterke, waardige tracks over beladen thema's.

Bliksem zou een echt sterk album geweest zijn als het wat compacter was geweest: 17 nummers, 72 minuten, het blijkt te veel, want de eerste helft van de plaat is heftiger en beter dan de tweede, met enige nachtkaarswerking als gevolg, in kabbelende stukken als Lichtjes en Spirit, tegen het einde.