Review

Blair loog niet, maar zat wel fout

Opluchting, dat was begin juli het overheersende gevoel nadat John Chilcot zijn langverwachte rapport over de Britse betrokkenheid bij de Irak-oorlog had geopenbaard. Opluchting dat het niet weer een doofpotrapport leek te zijn geworden.

De regering-Blair had, met steun van de geheime dienst MI6, een onnodige oorlog gevoerd met fatale gevolgen. Eén verwijt kreeg Blair echter niet: dat hij had gelogen. Dat had Sir John best kunnen doen, betoogt de conservatieve journalist Peter Oborne in zijn boek Not the Chilcot Report.

Het Irak-verhaal is duidelijk. Hoewel Saddam Hoessein niets met de terreur van 11 september 2001 te maken had, had George Bush een doel voor ogen: weg met de dictator van Bagdad. Blair, overmoedig door zijn successen in Noord-Ierland en op de Balkan, wilde zijn beste collega door dik en dun steunen. Hij had een probleem: het veranderen van een vijandelijke bewind is geen reden voor een oorlog. Er was een manier om het Britse parlement, en de Verenigde Naties, te overtuigen: het argument dat Saddam massavernietigingswapens had.

Oborne, die eerder een boek heeft geschreven met de titel The rise of political lying, verbaasde zich erover dat Blair tegenover Chilcot had gezegd dat het puur ging om de massavernietigingswapens, terwijl Blairs spindoctor Alastair Campbell in zijn dagboeken had geschreven dat voor zijn baas alleen het verwijderen van Saddam telde. Veel kritiek heeft hij ook op de rol van de buitenlandse veiligheidsdienst die willens en wetens deel ging uitmaken van Blairs propagandamachine.

Not the Chilcot Report Head of Zeus. Peter Oborne. ; 180 pagina’s; ca. €12,-.

Chilcot deinsde ervoor terug om Blair een leugenaar te noemen. Volgens hem geloofde de toenmalige premier daadwerkelijk dat hij gelijk had, en had MI6 hem de ruimte geboden om te overdrijven. Oborne wijst er, heel interessant, op dat de auteur van het vorige Irak-rapport, Lord Butler, Blair eveneens uit de wind had gehouden, om jaren later in het Hogerhuis alsnog te beweren dat Blair gelogen had. Wie meer over Blair en Irak wil weten kan beter Obornes boek lezen dan de samenvatting van 'Chilcot'. Het is nog een derde goedkoper ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden