Black Panther, The Shape of Water en Othello

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van een film met een onderwatermonster tot een beginnerscursus poëzie.

Beeld uit The Shape of Water

1. Film: The Shape of Water

Regie Guillermo del Toro.

The Shape of Water speelt zich af in het gesegregeerde Amerika van 1962. In dat benauwende klimaat leidt Elisa een teruggetrokken bestaan. Ze werkt als schoonmaakster in een onderzoeksinstelling. Tijdens het schoonmaken van een waterbassin komt ze in aanraking met een gevangen zeemonster: er ontstaat een romance en samen zetten ze een ontsnappingspoging op touw. Regisseur Del Toro wilde het waterschepsel zo menselijk mogelijk maken en laat het vooral aan je eigen fantasie en ontvankelijkheid over of de romantiek daadwerkelijk overslaat.

2. Film: Black Panther

Regie Ryan Coogler.

T'Challa wordt koning van Wakanda - een Afrikaans, rijk en technologisch hoogontwikkeld koninkrijk. T'Challa ondervindt al snel dat het niet eenvoudig is om koning te zijn. De Marvel-superheldenfilm Black Panther is een cultureel fenomeen waarnaar lang is uitgekeken. De film heeft niet alleen een zwarte superheld in de hoofdrol maar bevat een hele batterij zwarte topacteurs. Black Panther is een verhaal over zwart zelfbewustzijn, dat een alternatieve toekomst schetst voor Afrika en al haar afstammelingen: een prachtig vormgegeven Afro-futuristisch feest. En het is ook een vlotte actiefilm.

Pauline Kleijer

3. Dans: Ziel/Rouh

Door ICKamsterdam en Amsterdams Andalusisch Orkest. Tournee t/m 3 april.

Waar huist de ziel in de mens? Dansgezelschap ICKamsterdam en het Amsterdams Andalusisch Orkest lijken voor de duur van één voorstelling, het prachtige Ziel/Rouh, antwoorden te hebben gevonden. Zes muzikanten leiden met zangeres Karima el Fillali dansers en toeschouwers langs Moorse sferen. Choreograaf Vincent Colomes maakt Ziel/Rouh compleet met een speels groepsstuk waarin iedere danser zijn eigen draai geeft aan volkse improvisaties uit de chaabi andalusi. El Fillali voegt zich zingend bij hen, totdat één groepsziel het applaus haalt.

Annette Embrechts

4. Film: Marlina the Murderer in Four Acts

Regie Mouly Surya.

Als een feministische western, zo werd Marlina the Murderer vorig jaar getypeerd na de première op het filmfestival van Cannes. Dat dekt de lading behoorlijk, maar de Indonesische regisseur Mouly Surya geeft wel een eigen draai aan het westerngenre. Haar derde speelfilm is een mooie mix van plattelandsdrama en noodlotskomedie, waarin poëtische momenten en absurde humor elkaar afwisselen.

Pauline Kleijer

5. Theater: Othello

Door het Nationale Theater. Tournee t/m 31 maart.

Regisseur Daria Bukvic bewijst zich met deze Othello, waarmee ze haar entree maakt bij het Nationale Theater, als een uitermate fantasierijke theatermaker die met lef en brutaliteit een klassiek stuk te lijf gaat. Haar Othello is gewaagd, bij vlagen meeslepend en naar het eind toe verpletterend.

Hein Janssen

6. Theater: Olijven moet je leren lezen

Door Ellen Deckwitz en Corrie van Binsbergen. Tournee t/m 25 maart.

Olijven moet je leren lezen is een soort muziektheatrale beginnerscursus poëzie, gebaseerd op Deckwitz' gelijknamige bundel. Op geestige, persoonlijke wijze voert ze de toeschouwers mee langs haar eigen ontdekking van de poëzie. Olijven moet je leren lezen is liefdevol, opzwepend en aanstekelijk. Wanneer Deckwitz voordraagt transformeert ze tot een magnetisch performer, die de woorden laat tollen, buitelen, opstijgen en overweldigen. Hemelhoog opgetild wordt ze, door de poëzie.

Herien Wensink

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden