Black Mamba

Black Mamba, aanrader voor middelbare scholieren

Black Mamba, aanrader voor middelbare scholieren
De jeugdthriller Black Mamba van Rosee Bentana is een aanrader voor middelbare scholieren. Veel adolescenten verliezen hun leesplezier wanneer ze de overstap moeten maken van jeugdliteratuur naar volwassen literatuur. Op hun boekenlijsten ontbreekt veelal het avontuur dat juist zo motiverend was bij jeugdliteratuur. Bentana speelt hier op in met Black Mamba.

Door het eenvoudige taalgebruik en de compacte schrijfstijl ligt het accent op de inhoud. Nikita, de hoofdpersoon, is op zoek naar haar identiteit zonder dat dit gelijk een drama is. Haar handelingen zijn een logisch gevolg van haar verlangen uniek te willen zijn. Dit avontuurlijke verhaal is een verademing naast de vele 'probleemboeken' waarmee jongeren worden geconfronteerd op hun verplichte literatuurlijst.
Het verhaal speelt zich grotendeels af op Bonaire maar is wars van clich¿s die je vaak tegenkomt in Caribische literatuur. Het universele verhaal slaat een brug tussen jongeren in het Caribisch gebied en jongeren in Nederland en Belgi¿. Het biedt spanning, humor en liefde, drie belangrijke pijlers voor gegarandeerd leesplezier.
Ondanks het magische karakter van het verhaal is het in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Harry Potter-verhalen veel realistischer neergezet. Bentana vlecht evenals Thea Beckman stukken geschiedenis door het verhaal heen. De flinterdunne scheiding tussen werkelijkheid en fantasie zet de lezer op een nieuw denkspoor.
Het verhaal bestaat uit drie delen: Een andere Wereld, De Slangendrager en In de Val. In deel een maakt de lezer kennis met Nikita en Claire (15 en 16 jaar) die van Amsterdam naar Bonaire verhuizen en na school vaak optrekken met hun vier nieuwe vrienden. Langzaam maar zeker wordt het zestal een avontuur ingetrokken waaruit geen weg meer terug is. In deel twee ontmoeten de zes vrienden een geest die hen confronteert met het verleden van de aarde. In opdracht van de geest gaan ze op zoek naar de sleutel die de wereld moet redden van haar definitieve ondergang. Verrassende wendingen en gebeurtenissen nemen de lezer mee naar deel drie. Nikita en Claire lopen in New York recht in de armen van de vijand die heel andere plannen heeft met de aarde.
Het verhaal ontwikkelt zich als een rollercoaster; heel langzaam omhoog en vervolgens via de nodige kronkels en wendingen met een rotvaart naar het eindpunt toe. Hoewel twee meiden de heldenhoofdrollen vervullen is Black Mamba zeker geen meidenboek.


Redactie Big Bang Express // mei 2011

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.