Black Earth Rising, over het trauma van Rwanda, bezwijkt op een haar na onder zijn eigen gewicht ★★★☆☆

Het Amerikaanse showbizblad ­Variety liet weinig heel van Black Earth Rising, een dramaserie over Kate Ashby (Michaela Coel), een jonge vrouw die als kind de genocide in Rwanda overleefde en geadopteerd werd door een Britse advocate. Nu, als juridisch onderzoeker, wordt ze geconfronteerd met haar verleden als ze betrokken raakt bij een zaak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat van oorlogsmisdaden verdachte figuren probeert te vervolgen.

Variety meldt dat het verhaal waarin we geconfronteerd worden met de zielenroerselen van een getraumatiseerd geadopteerd kind uit Rwanda is geschreven door Hugo Blick (ook bekend van The Honourable Woman), een witte Brit.

En gezien de kloof tussen de tomeloze ambitie om dit verhaal te vertellen en het uiteindelijke resultaat concludeert de recensent: ‘Kate’s was not Blick’s story to tell’. Het is een argument dat je helemaal niet hoeft te volgen om toch je bedenkingen te hebben over Black Earth Rising, dat bijna, op een haar na, dreigt te bezwijken onder zijn eigen gewicht.

Black Earth Rising

Met John Goodman en Michaela Coel
Te zien op Netflix

De achtdelige serie is een coproductie van de BBC en Netflix en laat aan de hand van de geschiedenis van Kate Ashby zien hoe complex het is voor een land als Rwanda om een stap vooruit te zitten, als het verleden nog niet verwerkt is. De opvatting dat waarheidsvinding, in een land waar de bevolking verdeeld lijkt te zijn in daders en slachtoffers, de vrede en de welvarende toekomst in de weg staat, wordt aannemelijk gemaakt in een verhaal over de lange juridische arm uit Den Haag.

Er zitten genoeg sterke acteurs in de serie: Michaela Coel (Kate) en John Goodman (als bevriend advocaat) voorop, maar Blick slaagt erin zijn scenario maar nauwelijks in om ze als kwetsbare, echte mensen te laten praten. Hij laadt alles vol met betekenis; elke zin, elk beeld, is eerst symbolisch en dan pas functioneel. Als iemand zelfmoord pleegt dan spatten zijn hersenen op een kaart van Afrika die achter zijn hoofd hangt. En veel subtieler wordt het niet.

Elk personage leeft een leugen en om dat te benadrukken krijgt ongeveer iedereen een ziektegeschiedenis mee, in die volgorde: leugens zijn een vorm van infectie, iedereen die worstelt met de waarheid is ziek; en medici spelen in de serie een prominente bijrol. 

Black Earth Rising heeft een belangrijk verhaal te vertellen, maar slaagt daar maar deels in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden