BKR-kunst uit depots gered van vernietiging

Het restant van de BKR-kunstwerken die nog in het bezit zijn van het rijk wordt overgedragen aan de Stichting Beeldende Kunst (SBK) in Amsterdam....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De kunstuitleen SBK zal de werken in haar depots opslaan en 'geleidelijk in de samenleving inbrengen'. Hierdoor wordt een mogelijk marktbederf door een te grote toevloed van kunstwerken ineens voorkomen. Dit schrijft staatssecretaris Nuis van Cultuur donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de overdracht is het plan van Nuis van de baan om de 48 duizend BKR-kunstwerken in rijksdepots, waar geen of weinig belangstellig meer voor is, te vernietigen. Dat plan riep in kunstenaarskringen veel verzet op. Oproepen in de media hebben ertoe geleid dat kunstenaars zo'n 40 duizend kunstwerken hebben opgehaald die ze tijdens de BKR-periode hadden vervaardigd.

Met de overdracht van de resterende werken is de taak van de Stichting Kunstwegen volbracht. De stichting werd opgericht door het ministerie van WVC voor de periode van 1994-1996. Zij kreeg als taak om de resterende kunstcollectie onder te brengen bij de kunstuitlenen of terug te geven aan de kunstenaars. Nuis heeft besloten de werkzaamheden van de stichting met één jaar te verlengen tot 31 december 1997. Hiermee gaf hij de stichting de gelegenheid om voor het restant van de werken te zoeken naar andere oplossingen dan vernietiging.

Van de ruim 200 duizend werken die de rijksoverheid in de loop van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) had aangekocht, waren na schenkingen en overdrachten aan non-profit instellingen nog 93 duizend werken over. Stichting Kunstwegen heeft daarvan vijfduizend werken overgedragen aan vijftig kunstuitlenen, aangesloten bij de Federatie Kunstuitleen. De 48 duizend overgebleven werken zijn voor het merendeel (42 duizend) werken op papier. Er zijn nog zesduizend schilderijen, objecten en textilia.

De SBK Amsterdam heeft aangeboden alle resterende werken op papier over te nemen. De overige werken neemt de SBK over op basis van hun conserveringstoestand. Het is de verwachting dat na de overdracht twee- tot drieduizend kunstwerken overblijven die dermate beschadigd zijn dat zij als verloren moeten worden beschouwd. Deze werken zullen na een volgens Nuis zorgvuldige procedure worden vernietigd.

Met de uitvoering van de selectie wordt een onafhankelijke commissie belast die bestaat uit de Inspecteur Cultuurbezit, een conservator en een kunstenaar. De commissie zal in november het beschadigde restant doornemen en daarvoor 'een verklaring van geen bezwaar tot vernietigen' afgeven. Wat overblijft zal in de depots van het Instituut Collectie Nederland worden opgeslagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden