Bird Buzz is een van de meest speelse en uitdagende jazzuitgaven van de laatste maanden

CD (jazz) - Dick de Graaf

Saxofonist Dick de Graaf promoveerde onlangs als eerste jazzmuzikant aan de universiteit van Leiden. Voor zijn onderzoek bestudeerde hij het gebruik van moderne gecomponeerde muziek van Peter Schat en Olivier Messiaen in jazzimprovisaties. Een weerslag van zijn wetenschappelijk werk zou terug te horen zijn op de nieuwe cd van De Graaf. Maar niet gevreesd: Bird Buzz is allerminst een cerebraal of zwaarwichtig album.

De toon van De Graafs tenor (in twee stukken speelt hij sopraan) is warm en uitnodigend. Zijn spel is behalve door gecomponeerde muziek evenzeer beïnvloed door vogelgeluiden rond zijn huis, getuige titels als A Crow Calling, Bird Buzz en Sparrows. En dat geeft de muziek een plezierige dartelheid.

Het soepele spel en de vloeiende solo's van De Graaf zijn verleidelijk genoeg, maar hij heeft ook nog een fantastisch losjes swingende ritmesectie met pianist Loran Witteveen, bassist Stefan Lievestro en drummer Jimmi Hueting.

Zij zorgen er mede voor dat Bird Buzz een van de meest speelse, uitdagende en vrolijk stemmende jazzuitgaven van de laatste maanden is geworden.

Bird Buzz (****), jazz
Dick de Graaf, Soundroots Records