Bioscoopfilms van deze week (20)

Wekelijks selecteert de Volkskrant nieuwe films die u volgens de filmrecensenten niet mag missen. En films die u met een gerust hart kunt overslaan. Deze week: fietsdrama Ventoux, het vierde Mad Max-avontuur en het voorspelbare Pitch Perfect 2.

Still uit Ventoux. Beeld .
Still uit Ventoux.Beeld .

Ventoux

Eerst was er het script en de roman van Bert Wagendorp (een bestseller in 2013), en nu is er de film van regisseur Nicole van Kilsdonk: Ventoux. Ventoux gaat over een vriendengroep die in de jaren tachtig op fietsvakantie in Frankrijk gaat om de Mont Ventoux te bedwingen. Een dramatisch ongeluk op de berg doet de vriendengroep uiteen vallen. Dertig jaar later gaat de groep - minus één - opnieuw richting Mont Ventoux. Ook Laura, op wie bijna iedereen destijds heimelijk verliefd was, sluit zich aan.

Nicole van Kilsdonk haalt volgens Volkskrant-recensent Bor Beekman veel uit de scènes met de jonge acteurs, 'die gemiddeld fijnzinniger acteren dan de oudere generatie'. Kasper van Kooten is volgens Beekman een sympathiek, maar weinig suggestief acteur: je krijgt wat je ziet.

Drie sterren krijgt Ventoux in de Volkskrant. 'Er is iets demonstratiefs aan Ventoux de film, alsof de personages zich bewegen in een vast stramien. Zo refereert de jonge Joost net iets te vaak aan de fysica, zoals Peter twee dichtregels te veel declameert.' Ook is Ventoux volgens de Volkskrant-recensent dichtgesmeerd met muziek. 'Dat werkt uitstekend wanneer de muziek ook daadwerkelijk ín de film zit - de jongens koesteren hun cassettebandjesmixen - maar even vaak dienen de liedjes wel heel nadrukkelijk om het gezochte sentiment te versterken.'

Still uit Ventoux. Beeld .
Still uit Ventoux.Beeld .

Algemeen Dagblad geeft ook drie sterren. 'Het slechte nieuws: als volwassenen komen de fietsvrienden, die na enkele decennia en een nooit goed uitgesproken trauma weer teruggaan naar de Mont Ventoux, minder goed uit de startblokken. Deels door de niet altijd overtuigende vertolkingen van vooral Wilfried de Jong en Kasper van Kooten, maar ook de personages komen veel oppervlakkiger over dan hun jongere versies.'

Volgens Trouw (drie sterren) komt Ventoux een beetje verwarrend en traag op gang. 'Maar als de draad eenmaal is opgepakt en het toenmalige dodelijke afdalingsongeluk voor de kijkers op tafel is gelegd, blijft het boeien.' De Vlaamse acteur Wim Opbrouck kan met name 'het warme gevoel van de ideale vriendenclub kan oproepen', vindt Trouw.

Nu.nl (vier sterren) schrijft dat Ventoux 'een mooi drama over mannenvriendschap is' waarin de vier volwassen acteurs prima op elkaar zijn ingespeeld. 'Je gelooft door het ouwe jongens krentenbrood-sfeertje meteen dat ze elkaar al jaren kennen.'

Ventoux. Regie: Nicole van Kilsdonk, met: Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Wim Opbrouck, Maruschka Detmers, Abbey Hoes, Martijn Lakemeier. 104 min., in 106 zalen.
De tekst loopt door onder de trailer.

Mad Max: Fury Road

In 2009 was het eindelijk zover: het vierde Mad Max-deel werd aangekondigd. Drie jaar later begonnen de opnamen, en afgelopen woensdag beleefde Mad Max: Fury Road de Europese première op het filmfestival van Cannes. Met in de hoofdrol Tom Hardy, bekend van zijn rol in Batman-film The Dark Knight Rises (2012). Hardy is de opvolger van Mel Gibson die Max Rockatansky in het eerste deel uit 1979 speelde. Gibson (inmiddels superster) speelde Max vervolgens ook in de twee zeer succesvolle delen die volgden: The Road Warrior (1981) en Mad Max Beyond Thunderdome (1985).

De route naar de vierde Mad Max

Na een decenniumlange helletocht voltooide regisseur George Miller zijn vierde Mad Max-avontuur. En waarom precies moest Mel Gibson, voorheen de ster, plaatsmaken?


Bor Beekman ziet een film (vier sterren) die geen moment verveelt en waarin regisseur Miller zichzelf overtreft 'met grandioze, circusachtige stunts en de uitzinnige aankleding van het overlevende restant mensen'. 'Zoals chief Joe, de woestgemaskerde en als doodshoofd-God aanbeden tribale leider die vanaf een kolossale rotspartij over een wegterend volk heerst. En dan zijn er de naburige, niet minder krankjorum uitgedoste stammen.'

Een film ook waarin Miller opnieuw veel ruimte biedt aan de antropologie en waarin Miller humor toont: 'Hij zadelt Max niet enkel onvrijwillig op met een bitse compagnon, de op de vlucht geslagen eenarmige Furiosa (een kortgeknipte Charlize Theron), maar ook met een tankwagen vol moedermelk en een in wit gewaad gehulde harem.'

Tom Hardy en Charlize Theron in Mad Max: Fury Road. Beeld .
Tom Hardy en Charlize Theron in Mad Max: Fury Road.Beeld .

Vergeet alle actiefilms die u tot nu toe zag, schrijft dagblad Trouw (vijf sterren). 'De Australische regisseur George Miller keert met Mad Max: Fury Road het actiegenre binnenstebuiten, en passant de meest fantastische creaturen loslatend in de Namibische woestijn.' De recensent vindt een van de grote sensaties van de film, dat alles echt is, niet uit de computer komt: 'de zinderende woestijn, de krankzinnige vehikels en het grandioze stuntwerk'. En de film zit volgens Trouw vol verrassingen. 'Dat Miller op zijn zeventigste in staat is tot zo'n enorme dynamiek en inventiviteit gaat alle verwachtingen te boven.'

The Guardian (vier sterren) is van mening dat deze film niet zozeer een opvolger is van de eerdere trilogie, maar meer een herwerking van de eerste, en wat sfeer betreft een samenraapsel van de voorgaande drie.

Vanity Fair schrijft in een enthousiaste recensie dat hoewel er eerdere Mad Max-films zijn geweest, Fury Road een sensatie is die zelden eerder is vertoond. De film is gedurfd, fascinerend en origineel.

Mad Max: Fury Road. Regie: George Miller. Met: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult. 120 min., in 103 zalen.
De tekst loopt door onder de trailer.

Pitch Perfect 2

Pitch Perfect bleek in 2012 een onverwachte hit. De komedie was een optimistische sisterhood-film, over een groep misfits die elkaar vinden omdat ze toevallig samen zo mooi kunnen zingen. 'Gooi nog wat geestig uitgevoerde liedjes met een aanstekelijke choreografie in de mix en je hebt wat in Hollywood een sleeper hit wordt genoemd: een film die onverwacht alleen maar succesvoller wordt naarmate hij langer in de bioscoop draait.' En dus kwam er een deel twee.

Helaas volgt deze film dezelfde verhaallijn als de eerste, ziet Volkskrant-recensent Floortje Smit. 'Het verhaal blijft een opeenvolging van scène-liedje-scène. Het maakt de uitvoeringen van Lollipop en een medley van billenliedjes niet minder leuk. Maar je zou willen dat de momenten ertussen ook zo geïnspireerd waren.' Twee sterren.

undefined

Algemeen Dagblad (vier sterren) schrijft dat onder regie van Elizabeth Banks Pitch Perfect 2 een hilarische meidenkomedie is geworden, 'waarin verliefdheid, seks, ambitie en saamhorigheid domineren'.'De kracht van Pitch Perfect 2 schuilt in de sterke karakters van de zangeressen die elk een eigen persoonlijkheid hebben.'

De meiden van Pitch Perfect 2. Beeld .
De meiden van Pitch Perfect 2.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden