Biografie prins Bernhard in de maak

Schrijver Dik van der Meulen (1963) werkt de komende jaren aan een biografie van prins Bernhard (1911-2004). De werktitel is Prins Bernhard en zijn tijd. Het boek zal verschijnen bij uitgeverij Querido.

Juliana en Bernhard in 1981 op de 70e verjaardag van de prins. Beeld anp
Juliana en Bernhard in 1981 op de 70e verjaardag van de prins.Beeld anp

In 2010 promoveerde Annejet van der Zijl op Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Dat boek beschrijft de jonge, vooroorlogse jaren van de prins. 'Ik hou niet van halve biografieën', zegt Van der Meulen, 'maar Annejet heeft de jeugd van de prins heel goed gekarakteriseerd. Ik stel me daarom voor dat ik mijn verhaal in 1936 laat beginnen, als de prins zich verlooft met prinses Juliana.'

Van der Zijl liet in interviews na het verschijnen van haar Bernhard-boek weten geen aandrang te voelen de rest van het leven van de prins te beschrijven. Van der Meulen liep al langer rond met het plan dat werk op zich te nemen en maakt daar vanaf nu tijd voor. 'Ik vind het interessant dat Bernhard aanvankelijk werd gezien als redder van de dynastie en held van het verzet. Hij veranderde niet, maar zijn tijd veranderde wel.' Vorig jaar verscheen de biografie Juliana. Vorstin in een mannenwereld, waarin auteur Jolande Withuis een weinig vleiend beeld van de prins geeft.

Biografie Juliana

Vorig jaar verscheen al een biografie van Juliana. Het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard bleek nog veel slechter dan tot nog toe bekend was. Jolande Withuis schreef de eerste wetenschappelijke biografie. 'Het is heel treurig, ja.'

Veel mensen reageerden geschokt op het boek. Prinses Irene was zelfs 'diep gekwetst door de biografie over haar moeder'.

Van der Meulen kreeg veel lof voor zijn in 2013 verschenen biografie van koning Willem III. Hij won er een jaar later de Libris Geschiedenis Prijs mee. Voor het weekblad Elsevier schreef hij in 2014 de speciale uitgave Ter herinnering: Juliana en Bernhard.

Van der Meulen is neerlandicus. Hij schreef eerder een biografie van Multatuli, waarmee hij de AKO Literatuurprijs 2003 won. Zijn meeste recente boek is De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden