Binnenstad van Amsterdam wordt monument

De binnenstad van Amsterdam wordt beschermd stadsgezicht. De gemeenteraad stemde woensdag in met het voorstel bijna het gehele gebied binnen de Singelgracht een monumentale status te geven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De oppositiepartijen CDA, GroenLinks en SP stemden tegen. Ze vrezen dat de huren van veel woningen in het beschermde gebied fors zullen stijgen. In een beschermd stadsgezicht geldt niet het puntensysteem aan de hand waarvan de huur wordt vastgesteld.

In 1989 vroeg de minister van Cultuur de raad het gebied aan te wijzen als beschermd stadsgezicht. Dat is er nu pas van gekomen doordat het ernaar uitzag dat 2200 goedkope huurwoningen (van de ruim 28 duizend in de binnenstad) zouden verdwijnen.

Overeengekomen is dat alleen de huur van woningen met beeldbepalende elementen die als monument bij rijk of gemeente zijn geregistreerd, niet meer wordt bepaald via het puntenstelsel. Dit betekent dat het aantal goedkope huurwoningen in de beschermde binnenstad met vijfhonderd woningen zal dalen.

De binnenstad van Amsterdam wordt het grootste beschermde stadsgebied van Nederland. Bouwen in de binnenstad blijft toegestaan, maar de nieuwe gebouwen mogen het historische karakter niet al te zeer aantasten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden