Review

Billy Bob Thornton intrigeert mateloos als advocaat in Goliath

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Goliath

Mark Moorman
Billy Bob Thornton in Goliath. Beeld
Billy Bob Thornton in Goliath.Beeld

Hoe komt het eigenlijk dat een gemiddelde Nederlandse seriekijker meer weet van het Amerikaanse strafrecht dan van zijn nationale strafsysteem? Dat komt doordat die kijker er honderden en honderden uren in fictieve Amerikaanse rechtbanken heeft opzitten. Zo'n rechtbank als in Goliath, een nieuwe serie, die alle rechtbankclichés keurig afvinkt.

Daar is de aan lager wal geraakte advocaat Billy McBride (Billy Bob Thornton), ooit een briljante manipulator van elke jury en een van de oprichters van de firma Cooperman McBride. Maar hij heeft een ontspoorde moordenaar vrij gekregen en opereert sindsdien, schuldbewust en dronken, vanuit een motelkamer.

Goliath (****), drama.
Met: Billy Bob Thornton, William Hurt, Maria Bello.
Te zien op Amazon.

En daar is zijn oude partner Donald Cooperman (William Hurt), een van binnen en buiten beschadigd mens, die als een kluizenaar zijn kantoor leidt vanuit een verduisterde kamer. Zijn voornaamste streven: de ondergang van McBride bewerkstelligen, wiens brille hij nog altijd vreest.

De zaak die centraal staat, zou zo uit een thriller van John Grisham kunnen komen: kind klaagt wapenfabrikant aan omdat hij vermoedt dat de dood van zijn vader op zee geen zelfmoord was, maar de schuld van het machtige conglomoraat waarvoor de vader werkte. Hoe zou dat gaan aflopen, denkt u?

En dan tellen we ook nog een prostituee met een hart van goud, een corrupte agent, een femme fatale, en nog wat vertrouwde zaken (hij rijdt in een afgeragde Mustang!) op onze rechtbankserie-checklist.

Billy Bob Thornton in Goliath. Beeld
Billy Bob Thornton in Goliath.Beeld

Dat neemt niet weg dat er in al zijn geruststellende voorspelbaarheid helemaal niets mis is met de serie Goliath.

Dat dankt de serie aan Billy Bob Thornton, die elke scène op scherp kan zetten met zijn nasale stemgeluid. De uitstraling die hij had als de beroepsmoordenaar in het eerste seizoen van Fargo, heeft hij ook als advocaat in Goliath die groeit in zijn rol op het moment dat hij in zijn eigen zaak begint te geloven: hij stapt een ruimte binnen en je weet onmiddellijk dat hij een heel leven achter zich aan sleept.

Thornton heeft inmiddels een Golden Globe ontvangen voor zijn rol rol in Goliath. Het tweede seizoen is al aangekondigd. En dan hopen we dat ook Molly Parker (Deadwood, House of Cards) terugkeert als zijn tegenstander voor het beklaagdenbankje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden