Bill Cosby voor het eerst sinds 2015 weer op het podium

Acteur en komiek Bill Cosby heeft voor het eerst sinds hij in opspraak raakte doordat tientallen vrouwen hem beschuldigen van seksueel misbruik weer een podium beklommen. Hij gaf maandagavond in zijn woonplaats Philadelphia een comedy-optreden ter ere van de overleden jazzmuzikant Tony Williams.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Bill Cosby Beeld ap
Bill CosbyBeeld ap

Cosby's voorstelling in de LaRose Jazz Club duurde ongeveer een uur. Voor een publiek van oude vrienden, bekenden en enkele fans haalde de 80-jarige Cosby herinneringen op aan zijn jeugd en familie, maakte grappen over zijn blindheid en speelde de drums met een jazzband. Toen Cosby de drumstokjes aan de 11-jarige zoon van een van de bandleden overhandigde, vroeg hij de jongen of die wist wie hij was, om vervolgens te grappen: 'Ik was eens een komiek.'

De toeschouwers in de LaRose Jazz Club lachten en klapten enthousiast tijdens Cosby's voorstelling, die door zijn woordvoerder werd omschreven als een 'historisch optreden'. De laatste keer dat de gevallen komiek, ooit razend populair en als een modelvader beschouwd dankzij zijn tv-serie The Cosby Show, op de planken had gestaan was in mei 2015.

Betoger

Cosby stopte destijds met optreden nadat steeds vaker groepen demonstranten opdoken bij de theaters waar hij voorstellingen gaf. Ook stond hij voor halflege zalen omdat teleurgestelde fans wegbleven. Aanleiding waren de beschuldigingen dat Cosby jarenlang zeker zestig vrouwen zou hebben misbruikt, verkracht en gedrogeerd. Aantijgingen die Cosby zelf altijd heeft ontkend.

Tijdens Cosby's terugkeer op het podium, dat pas twee uur voor de voorstelling bekend werd gemaakt, stond ook één betoger voor de deur. De vrouw, die vorig jaar ook vaak aanwezig was tijdens het proces tegen Cosby, speelde het lied I Am Woman van Helen Reddy en hield een bord omhoog met de tekst 'Doorzettingsvermogen voor alle overlevenden'.

Nieuw proces

Op 2 april start een nieuw proces tegen Cosby. Volgens het vermoedelijke slachtoffer Andrea Constand lag ze in 2004 als verlamd, willoos op de bank toen Cosby zich aan haar vergreep. Hij had haar pillen gegeven ter ontspanning en gezegd dat die 'het ergste zouden wegnemen'. Volgens Cosby zelf stemde ze ermee in om seks te hebben. Vorig jaar kon een jury het niet eens worden over een uitspraak, en oordeelde een rechter dat de zaak opnieuw moest voorkomen.

De zaak van Constand is de enige waarin Cosby strafrechtelijk is aangeklaagd. De andere aanklachten, die teruggaan tot 1964, zijn inmiddels verjaard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden