BesprekingPresident vermist

Bill Clinton had alle tijd om een thriller te schrijven over de anti-Trump

Vandaag komt de Witte Huis-thriller uit die oud-president Bill Clinton samen met bestsellerauteur James Patterson schreef. De actie is vlot en routineus, de karakters zijn eendimensionaal maar wat vooral opvalt: de presidentiële hoofdpersoon is in álles het tegenovergestelde van Trump.

Bill Clinton in 2016. De man van Hillary had alle tijd om een boek te schrijven. Beeld Getty Images
Bill Clinton in 2016. De man van Hillary had alle tijd om een boek te schrijven.Beeld Getty Images

Op de cover van President vermist (The president is missing), de vandaag verschenen eerste thriller van Bill Clinton (Amerikaans president van 1993 tot 2001), in samenwerking met thrillerauteur James Patterson (375 miljoen verkochte boeken), staat een afbeelding van het Witte Huis onder een nachtelijke hemel. Misschien bedoeld om ons aan het klassieke campagnespotje van de echtgenote van de auteur te laten denken. ‘Het is drie uur ’s nachts en uw kinderen liggen veilig te slapen. Maar in het Witte Huis gaat een telefoon. Er gebeurt iets in de wereld. Wie wilt u de telefoon zien opnemen?’ Hillary Clinton won er in 2008 een voorverkiezing in Texas mee: inspelen op angst met internationale ervaring als reddingsboei in een woelige wereld.

In het dankwoord, waarmee de bijna vijfhonderd pagina’s tellende thriller over een internationale cybercrisis met apocalyptische trekjes opent, wordt Hillary uitvoerig bedankt door de auteurs: ‘Dank aan Hillary Clinton – die met deze dreiging en de consequenties van genegeerde waarschuwingen te maken heeft gehad en ertegen heeft gevochten.’ Tot zover het idee dat we President vermist in zijn geheel als een fictief uitstapje van Bill Clinton mogen beschouwen.

Cover van President vermist, thriller van Bill Clinton en James Patterson. Beeld Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Cover van President vermist, thriller van Bill Clinton en James Patterson.Beeld Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Harrison Ford

Het begint er al mee dat de ik-figuur de president zelf is. President Jonathan Duncan is overigens meer gemodelleerd naar Harrison Fords president James Marshall in de film Air Force One, met POTUS als veteraan/actieheld, dan dat Clinton hier een zelfportret schetst. Handig voor de aanstaande serieverfilming, die bij producent Showtime is beland, waar ook het verwante Homeland vandaan komt.

De slogan van het boek luidt: ‘Alleen een president kon deze thriller schrijven.’ We weten natuurlijk niet hoe de heren Patterson en Clinton hebben samengewerkt, maar het geldt wellicht wel voor sommige passages waar de actie gierend tot stilstand komt: ‘Agenten van de geheime dienst krijgen nooit de erkenning die ze verdienen voor de dingen die ze dagelijks doen om de veiligheid van de president te waarborgen.’ Of observaties als: ‘De media weten wat verkoopt: conflict en verdeeldheid. Lekker snel en makkelijk.’

De weg versperd

Het boek komt vandaag wereldwijd uit en Amerikaanse media zullen ongetwijfeld meteen inzoomen op de manier waarop Clinton hier impliciet commentaar levert op de huidige president, die, laten we dat niet vergeten, zijn echtgenote (en de auteur zelf) de weg naar het Witte Huis versperde. Er wordt in President vermist een internationale crisis geschetst, met een cyberaanval van de buitencategorie op de VS, waarin president Duncan zwaar moet leunen op de expertise van zijn inlichtingendiensten, de loyaliteit van zijn bondgenoten en zijn vermogen om, zelfs in een kamer met cyberexperts, ‘out of the box’ te denken.

De actie is vlot en routineus (laat dat maar aan Patterson over, die er ook nog een top-huurmoordenaar met een trauma ingooit), de meeste personages zijn eendimensionaal, maar wat vooral opvalt is dat Clintons president Duncan de anti-Trump is.

Duncan is een president die weet dat de nieuwe Koude Oorlog is begonnen (wellicht omdat hij naar Homeland kijkt), dat de Navo vrede in Europa garandeert, en die ’s nachts om drie uur het hoofd koel houdt. En ook zegt: ‘Wij Amerikanen laten niemand achter, sluiten niemand uit en kijken op niemand neer.’

Maar goed, het leven liep anders, en toen had Bill Clinton alle tijd van de wereld om een thriller te schrijven.

Bill Clinton en James Patterson: President vermist, Nieuw Amsterdam, 20 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden