Bijzonder grappig relaas van humeurige knar

Daniëlle Serdijn

Sander Schwartz is de verteller in De vergever, een kleine en volmaakte roman van Robert Anker.

Niet meer dan een paar zinnen heeft de schrijver nodig om zijn personage op te roepen. Vlugge streken, toch haarfijn. Het type is niet onbekend: babyboomer en gesjeesd als student geschiedenis begint de jonge Schwartz halverwege de jaren zeventig als onderzoeksjournalist bij het weekblad Nieuwe Post. In die hoedanigheid verwoest hij de carrière van een beginnende academicus, een zaak die doet denken aan de affaire rond criminoloog Wouter Buikhuisen. Schwartz, overtuigd van zijn gelijk, doet niet aan wederhoor. Dat het allemaal anders zit, hoort hij pas jaren later als de ex-academicus zich meldt en zegt dat hij Schwartz heeft vergeven. Maar om vergiffenis te accepteren, is het nodig dat Schwartz schuld bekent. En daaraan schort het.

Literair schrijver

Anker drijft zijn personage voort. Hij zadelt hem op met een burn-out en dwingt hem de blik naar binnen te richten. Maar tot een dieper inzicht komt Schwartz nog niet. Eerst vindt hij zichzelf uit als literair schrijver, iets dat hem aanvankelijk succes brengt. 'Een van de belangrijkste schrijvers van zijn tijd', staat er op het omslag van zijn boek. Alweer zo'n onheilspellende link met de werkelijkheid. Hoeveel vergeten schrijvers zijn er niet zo genoemd?

Een nieuwe klap volgt als zijn werk gedateerd raakt en niet meer wordt uitgegeven. Een auto-ongeluk waarbij Schwartz een dwarslaesie oploopt, maakt zijn ondergang compleet. Reflectie is het enige dat hem rest, kwelling en zegen ineen.

Ongelooflijk grappig

Zo kort en goed lees je het zelden. Naast de terugblikken van Schwartz op zijn verleden herbergt de roman een paar dwingende betogen. Onder meer over journalistiek en literatuur, over veranderende opvattingen binnen het literaire bedrijf, zelfs over de toenemende invloed van vrouwen. En dat alles op de toon van een humeurige knar, een gevoelloze seksist. Gek misschien, maar dat is ongelooflijk grappig.

Als het in dit verband niet zo omineus zou klinken, zou je zeggen: Anker is een van de belangrijkste schrijvers van zijn tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden