Bijtanken voor de auto en voor de geest

Het Belgische tankstation Roodstop verkiest de kroonluchters van Ingo Mauer boven tl-buizen. De combinatie van design en diesel blijkt goed aan te slaan....

Een benzinepomp is doorgaans geen plek om lang stil te staan. De tank volgooien, nog snel een broodje of sigaretten afrekenen en wegwezen. De meeste tankstations zijn even efficiënt als anoniem.

Zo niet Roodstop. Het tankstation in het Oost-Vlaamse Oudenaarde, een stad aan de Schelde ten zuiden van Gent, nodigt uit tot onthaasten. Anders dan bij buurman Q8 liggen hier geen motorolie en ruitenvloeistof in de schappen, maar wordt er geurende paprikasoep en vers geperst sinaasappel-kiwi-aardbeisap verkocht.

Wie bij de kleine verkoopbalie naar links loopt, betreedt een lichte, open ruimte. Aan de stalen tafels van de vorig jaar overleden Belgische meubelontwerper en interieurarchitect Maarten Van Severen kan het designblad Wallpaper worden gelezen, dat in het tijdschriftenrek hangt van Droog Design. Het licht komt van de Bird-lamp van Ingo Mauer, de stoelen zijn van Tecno.

‘Alles wat hier staat, ligt en hangt, is ook te koop’, zegt Marie Mys, samen met haar ouders de bedenkers van het concept dat design en diesel verenigt. ‘Nee, er hangen geen prijskaartjes aan, want we hebben niet de pretentie van een echte galerie.’ Alhoewel: toen de landschappen van fotografe Kristien Daem werden opgehangen, was er een vernissage.

Roodstop is een van de dertien tankstations van De Boevers Brandstoffen, uitgebaat door de familie Mys. Een locatie in het centrum moest verdwijnen. Toen viel het besluit om het over een totaal andere boeg te gooien.

Elk gezinslid kan zijn voorliefdes in het nieuwe concept kwijt: vader Christian zijn interesse voor architectuur en design, moeder Martine zwaait de scepter over de keuken, dochter Marie brengt haar studie marketing in de praktijk.

‘We zijn met de bouw exact binnen de bescheiden begroting gebleven’, zegt Christian Mys. ‘We moesten bovendien uitgaan van het bestaande grondplan van het Esso-station dat hier stond. Feitelijk is Roodstop standaard industriebouw.’

Buiten wilde de firma af van de donkere luifels waar de pompen doorgaans onder staan. Het platte dak van de luifel is daarom transparant, zodat er veel licht doorheen valt. Binnen zijn de dikke buizen van de verwarming en de airco zichtbaar; de warmwaterbuizen tegen het plafond zijn rood, de koudwaterbuizen blauw. Koenraad Dedobbeleer, een jonge Vlaamse kunstenaar, maakte een gele, stalen installatie die zich dwars door het gebouw boort. Het zijn vooral de felle kleuren en de indeling die de sfeer bepalen.

Het pand, ongeveer tweehonderd vierkante meter groot, is opgedeeld in vijf modules. Het eerste blok heeft onder de keuken van Martine en boven de kantoren van Christian en Marie. Beweging en geroezemoes zijn zicht- en hoorbaar. In het tweede deel, open tot aan het dak, kunnen de bezoekers eten en drinken. Boven hun hoofden voert een loopbrug van de eerste naar de derde module.

In dat centrale blok huist beneden de kassa en de trap, erboven een af te huren gifgroene vergaderruimte met acht stoelen. In het vierde blok, dat net als het tweede open is, zijn kantoren en loopt weer een loopbrug van module drie naar vijf, ook met kantoren.

‘We gaan de indeling van de vertrekken binnenkort veranderen’, zegt Christian Mys. ‘Na een halfjaar hebben we al gemerkt dat we meer ruimte nodig hebben waar de klanten kunnen zitten.’ Ook de kassa moet ruimer; tijdens de lunchpauze staan mensen al snel buiten te wachten op hun soep.

Uitbreidingsplannen zijn er al. Na Roodstop in Oudenaarde opende Foodstop in Kortrijk. Onderzocht wordt of de formule aan franchisers is te verkopen. Christian Mys droomt van een vestiging – zonder tankstation – in een museum. ‘Dat wordt dan Artstop.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden