Boekrecensiekort
Bijna onbevattelijk verhaal over een gestolen kookboek
Als de Joodse emigrant Alice Urbach (1886-1983) na de oorlog op bezoek gaat in haar geboortestad Wenen, stuit ze in een boekhandel op een pijnlijke verrassing. Daar ligt het kookboek dat ze schreef voordat ze in 1939 vluchtte voor de nazi’s: So kocht man in Wien! Alleen staat niet háár naam op de omslag, maar die van ene Rudolf Rösch. Haar bestseller is ten prooi gevallen aan zogeheten arisering: de naam van de Joodse auteur is verruild voor die van een ariër.
In Het geroofde kookboek reconstrueert kleindochter Karina Urbach, historica, de geschiedenis van Alice en haar twee zonen. Het is een spannend en haast onbevattelijk verhaal dat voert langs het groeiende antisemitisme in Wenen, het bombardement op Shanghai in 1922, de Anschluss, ballingschap en emigratie, Amerikaanse inlichtingendiensten, Britse kindertehuizen, de dochter van Sigmund Freud en de minnaar van Mussolini’s dochter. Het familieverhaal wordt soepel en tot in details gekoppeld aan de grote slagen van de geschiedenis.
Alice krijgt uiteindelijk, in 2020, postuum eerherstel dankzij haar kleindochter. Het oorspronkelijke kookboek wordt in kleine oplage opnieuw uitgegeven met Alices naam op de cover.
Karina Urbach: Het geroofde kookboek – Hoe de nazi's de bestseller van mijn grootmoeder stalen. Uit het Duits vertaald door Jan Bert Kanon. Ambo Anthos; € 24,99.