BoekrecensieLiefdevol opgedragen

Bij Willem Elsschot telt elk woord, zelfs in zijn boekopdrachten

Erik van den Berg
null Beeld Vrijdag
Beeld Vrijdag

Hoeveel valt er nog te vertellen over Willem Elsschot? De grote Vlaamse schrijver (1882-1960) werd geëerd met bundelingen van zijn proza (elf delen, 2006-2011), verzen (Dichter, één band, 2017) en verspreide teksten (Zwijgen kan niet verbeterd worden, 1979). Daarnaast verschenen zijn brieven en voordrachten (Elsschot leest voor, 1999), inventarissen van romanpersonages (Wie is wie bij Willem Elsschot?, 2017), een biografie (door Vic van de Reijt, 2011), herinneringen van derden (Man van woorden, 2004) en nog meer.

Wat we nog niet hadden: een studie over de opdrachten die Elsschot achterliet in zijn boeken. Dat overzicht is er nu, het heet Liefdevol opgedragen, werd met mierenvlijt en engelengeduld samengesteld door Martine Cuyt en inventariseert vierhonderd opdrachten en hun ontvangers uit de jaren 1913 (het ‘koninginnenstuk’, Villa des Roses, voor schoolvriend Ary Delen) tot 1957.

‘Net als in zijn romans toont hij zich in zijn opdrachten vaak een man van weinig woorden. Elk woord telt’, schrijft Cuyt. Voor wie waarde hecht aan bibliofiele marginalia: een aanwinst van belang. (Erik van den Berg)

Martine Cuyt: Liefdevol opgedragen – Geschreven boekopdrachten van Willem Elsschot. Vrijdag; € 30.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden