Bij velen geliefde Mies Bouwman wilde altijd meer - en schuwde de controverse niet

Tv-coryfee Mies Bouwman (88), die maandag overleed, werd de onbetwiste koningin van de Nederlandse televisie genoemd. Van één van de eerste omroepsters ooit tot presentatrice van diverse shows en spelprogramma's als Eén van de acht, Telebingo, In de Hoofdrol en de talkshow Mies en scène. Bouwman kreeg soms felle kritiek te verwerken, maar ze kwam altijd terug. In 1993 zette ze een punt achter haar televisiewerk.

Mies Bouwman presenteert in de jaren tachtig en negentig In De Hoofdrol. Het was een van haar bekendste tv-programma's. Beeld ANP

Haar naam werd voorgoed gevestigd in 1962, tijdens de eerste live marathon-uitzending uit de Nederlandse tv-geschiedenis: Open het Dorp. Bouwman schudde de Nederlanders toen tijdens een 23 uur durende radio- en tv-uitzending 16,4 miljoen gulden (7,5 miljoen euro) uit de zak voor de bouw van een speciaal dorp voor gehandicapten in de omgeving van Arnhem: Het Dorp.

Bouwman begon haar tv-loopbaan in 1951 bij de KRO. Daar viel ze bij de kijkers bijzonder goed in de smaak, totdat zij haar oog liet vallen op een gehuwde man, haar latere echtgenoot: Leen Timp. Schande, vond de KRO en Bouwman kon vertrekken. Met tv-regisseur Timp bleef ze haar leven lang gelukkig. Het stel kreeg vier kinderen. Timp overleed in 2013.

Mies belandde na haar ontslag bij de Vara. Na de Open het Dorp-actie verspeelde ze al snel haar goede naam bij het grote publiek door deel te nemen aan het omstreden programma Zo is het toevallig ook nog 's een keer. Het werd een enorme rel.

Ze kwam terug met Mies en scène, waarin zij bekende Nederlanders ontving. Maar het grote publiek miste toch een beetje de gezellige, huiselijke Mies. Het zou later in de jaren zeventig alsnog ruim aan zijn trekken komen met Eén van de Acht, een veelbekeken familieshow met 'gewone' Nederlanders als deelnemers.

Mies Bouwman Beeld anp

Doorslaand succes

Mies was blij met het doorslaande succes, maar ze wilde meer. Ze wilde ook een serieuze, diepgravende journalist zijn. Na haar verrassende vertrek bij de Vara probeerde ze het bij de Avro met het programma Netwerk en bij de VRT met Noord-Zuid, samen met Johan Anthierens.

Een groot succes was ook In de hoofdrol, waarmee de Avro in de jaren tachtig en begin jaren negentig miljoenen miljoen kijkers trok. In 1988 moest het programma tijdelijk worden stopgezet omdat Mies een gevaarlijke ontsteking had. Ze kwam er bovenop, maar bouwde haar tv-loopbaan af.

In 1993 zette ze definitief een punt achter haar tv-carrière, maar Bouwman verscheen incidenteel nog wel op televisie. Zo was ze in 2002 te gast in Zomergasten en werkte ze mee aan de inzamelingsactie voor de slachtoffers van de tsunami in Azië in 2004. In 2011 en 2016 schoof ze nog als gast aan bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door.

Beeld anp
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.