Reportage

Bij tv-programma On Stage is geen artiest te niche

In het VPRO-programma On Stage stelt een hoofdgast zijn ideale avond met optredens samen. Zo kon Ryanne van Dorst een deathmetalband uitnodigen en zal Soundos El Ahmadi een spokenwordperformance doen. En het mooie aan het verhaal is dat de muzikanten nog voor hun tv-optreden betaald krijgen ook.

Alex Burghoorn
Repetities voor het programma On Stage in Tivoli Vredenburg, Utrecht Beeld Marleen Kuipers
Repetities voor het programma On Stage in Tivoli Vredenburg, UtrechtBeeld Marleen Kuipers

De timing was ongelukkig geweest. De single Habibi, waarmee Belle and the Beats naar hun eerste album toe werkten, verscheen op 12 maart, precies de dag waarop het popmuziekcircus een jaar geleden tot stilstand kwam. De concertzalen moesten onmiddellijk de deuren sluiten om het coronavirus in te dammen en zijn sindsdien niet meer echt open geweest. De pop noir van Belle and the Beats moest het doen met Facebook en YouTube.

‘Maar ik ben een positief ingesteld persoon’, zegt zangeres Isabel Zoeteweij. ‘Gelukkig waren we nog niet doorgebroken. Voor bands die een stap verder waren en al een plaat uit hadden, was het echt vervelend. Ik heb het idee dat wij wat extra ademruimte hebben gekregen om alles naar nog een niveau hoger te tillen.’

Zo kan het dat Belle and the Beats er alsnog helemaal klaar voor was, toen de vraag kwam of ze in het VPRO-programma On Stage wilden optreden. Met een nieuwe single, Rich B*tch, twee danseressen, producer Gil Lopez op bas en een invaller op toetsen (‘de eerste toetsenist heeft corona’) is Zoeteweij naar het Utrechts muziekgebouw TivoliVredenburg gekomen voor de opnamen van haar tv-debuut.

Het is een van de charmes van het cultuurprogramma On Stage, waarin een hoofdgast een stuk of zes muzikanten, bands, acteurs, dansers en dichters uitnodigt om in vijftig minuten aan de tv-kijkers voor te stellen. De smaak van de gast - in dit geval comedian en actrice Soundos El Ahmadi – is bepalend, niet of iemand al carrière heeft gemaakt, of een breed publiek trekt. Aan presentator Nadia Moussaid leggen ze uit wat hen in de artiesten aantrekt. Het maakt het programma tot een kruising van Zomergasten en het klassieke BBC-popmuziekprogramma Later... with Jools Holland.

Zo trok zanger Henny ‘Doe Maar’ Vrienten een maand geleden in de eerste uitzending de lekker ongenuanceerde punkband Hang Youth, met nummers als Leg de Zuidas in de as en Waarom is alles zo kk duur, het podium op. Zangeres Ryanne ‘Dool’ van Dorst gaf blackmetalband Verwoed de ruimte, tot en met het gierende feedback einde van het nummer aan toe. Zo kregen 116 duizend kijkers op zondagavond vlak na etenstijd op NPO 2 zelden vertoonde herrie voorgeschoteld.

On Stage maakt deel uit van het steunproject waarmee de publieke omroep artiesten en kunstenaars in de coronacrisis in ieder geval tot de zomer een podium wil bieden. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven (D66) legde er 10 miljoen euro voor op tafel, zodat musici of acteurs ook worden betaald voor hun optreden, iets wat in Hilversum zeker geen gewoonte is.

‘Het voelt goed dat dat nu wel gebeurt’, zegt eindredacteur David Kleijwegt, die jaren geleden al bij het VPRO-muziekprogramma Lola da Musica werkte en met regisseur Martin Koolhoven een programma over zijn favoriete filmmomenten maakt. ‘Ik zie te vaak dat de tv denkt dat ze almachtig is. Heerlijk dat dat nu anders is.’

In de voorbereiding hamerde Kleijwegt erop dat er voor kijkers wel een element van herkenning moest zijn, het is ook niet voor niets dat een band bij een optreden ook weer die oude succesnummers speelt. Na de goed bekeken eerste uitzending met Henny Vrienten – ruim 200 duizend kijkers – dacht hij dan ook even: moeten we dan toch nóg een witte man van in de 70 met een paar bekende hits op zijn naam tot hoofdgast maken?

Maar nee, daar schuilt hem het gevoel van herkenning bij On Stage niet in, concludeert hij na vier uitzendingen. ‘De artiesten die in een cirkel bij elkaar zitten, voor elkaar spelen en van elkaar genieten, dát is de herkenning, want precies dat kunnen zij en het publiek alweer maanden niet doen.’

Nederlands dans theater. Repetities voor het programma On Stage in Tivoli Vredenburg, Utrecht
 Beeld Marleen Kuipers
Nederlands dans theater. Repetities voor het programma On Stage in Tivoli Vredenburg, UtrechtBeeld Marleen Kuipers

Acht afleveringen staan er van On Stage gepland. Soundos El Ahmadi trapt de tweede helft daarvan af. De hoofdgast opent de uitzending altijd met een eigen optreden, en voor de Amsterdamse El Ahmadi is dat een debuut met een spokenwordperformance. ‘Comedy zonder publiek dat is een no go. Nu heb ik met woordkunstenaar Luan Buleshkaj iets nieuws gemaakt. Ik hou ervan in het diepe te springen en met een klompje goud boven te komen. We hebben in het weekend gerepeteerd in een park.’

Voor haar aflevering wilde El Ahmadi ‘diversiteit in stijlen’ brengen. Zo houdt de Rotterdamse actrice Fadua El Akchaoui een monoloog rond herinneringen aan een familievakantie naar Marokko – de twee maakten vorig jaar de bioscoopfilm Meskina, waarvan de release door de coronasluiting is uitgesteld. Ook is er een emotioneel duet uit Baby Don’t Hurt Me van het Nederlands Dans Theater, zijn met S10 en Lauwtje twee jonge vrouwen uit de hiphopwereld present en stelt Isabel Zoeteweij van Belle and the Beats zich in Rich B*tch vragen over haar geprivilegieerde leven als witte vrouw.

‘Ik heb een zwak voor krachtige vrouwen’, zegt Soundos El Ahmadi. ‘Als die bij elkaar komen, gebeurt er iets.’

On Stage. Uitzending met Soundos El Ahmadi op zondag 7 maart, 19.20 uur. In volgende afleveringen zijn zangeres Eefje de Visser, dj Joost van Bellen en zanger Danny Vera de hoofdgasten.

BALKON

Het noodplan van NPO Cultuur is op stoom gekomen. Met geld van het kabinet en wat budget van de omroepen zelf brengen ze podiumkunstenaars en hun publiek bij elkaar nu de zalen dicht zijn. Behalve VPRO’s On Stage zijn er ook de nieuwe programma’s Pop Up Podium van de NTR en Theater Maas van AvroTros gelanceerd. Via npocultuur.nl is ook nog een groot online-aanbod van voorstellingen en kunstdocumentaires te vinden.

Soundos El Ahmadi

Soundos El Ahmadi (1981) is actrice, presentatrice en stand-upcomedian. Ze maakt deel uit van Comedytrain, speelde een bijrolletje in de film Shouf Shouf Habibi!, presenteerde het NPS-programma De meiden van haram. Ze is geboren in Amsterdam. Haar moeder komt oorspronkelijk uit de Spaanse exclave Ceuta, haar vader uit Rabat (Marokko). In haar theatershow Niets te verliezen (2018) hield ze haar publiek een spiegel voor over structureel racisme, seksisme en het ‘fragiele, witte ego’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden