RecensieMuziektheater

Bij Silbersee en Ulrike Quade neigt Oscar Wildes romanfiguur uit 1890 naar een sciencefictionparodie (drie sterren)

Karin Vervaart
Dorian Gray, naar Oscar Wilde door Ulrike Quade Company en Silbersee Beeld Casper Koster
Dorian Gray, naar Oscar Wilde door Ulrike Quade Company en SilberseeBeeld Casper Koster

Dorian Gray wil het niet. Hij wil niet ouder worden dan het kunstwerk dat net van hem is gemaakt. En wat hij ook niet wil, is afscheid nemen van geliefden, ziek zijn en pijn lijden – de ellende van het ouder worden en doodgaan, kortom.

Aldus het bekende gegeven van The Picture of Dorian Gray, roman van Oscar Wilde uit 1890, dit seizoen materiaal voor in elk geval twee theaterbewerkingen. Eerder zagen we Dorian bij het Noord Nederlands Toneel, en nu is er ook de voorstelling van (object-)theatermaker Ulrike Quade en Silbersee, het gezelschap voor onorthodox muziektheater en experimentele opera. Hun voorstelling volgt het gegeven losjes, in abstract–futuristische setting en ingebed in muziek: afwisselend opzwepend, ijl en mysterieus, waarbij de muzikanten (ook) speciale microfoons en sensoren tot hun beschikking hebben die ze virtuoos bespelen.

In een smetteloos witte ruimte zien we naast Dorian (bariton Job Hubatka) drie kernpersonages. Kunstenaar Basil, die een fraaie pop in 3D-print heeft gemaakt naar het evenbeeld van zijn muze, als moderne variant op het schilderij uit de romantitel. Dorians geliefde Sybil (Kadri Tegelmann), die haar jongeling verleidt met gezang en prachtige gewaden. En Henry, de kwade genius die Dorian zijn ziel laat verkopen voor eeuwige jeugd, hier neergezet door Maarten Vinkenoog als een kille wetenschapper die zijn gedroomde proefkonijn vindt: een man ‘als de dood om te beginnen met leven’, want voor je het weet, is het al weer om.

Helaas: al vrij snel bezwijkt dit proefkonijn. De arme Dorian gedijt niet in deze virtuele wereld zonder wezenlijk contact.

Op sommige momenten scheert de voorstelling langs de sciencefictionparodie (denk aan de komische serie Missie Aarde) met geprojecteerde formules en toch wel een beetje gedoe met die pop, maar in z’n geheel is dit originele stuk beslist aanbevolen.

Dorian Gray, naar Oscar Wilde door Ulrike Quade Company en Silbersee. Concept: Ulrike Quade en Romain Bischoff. Regie: Ulrike Quade. Libretto: Marcel Roijaards. Compositie: Leonard Evers en Akim Moiseenkov. Kostuumontwerp: Marlou Breuls. Theater Ins Blau, Leiden, 31/10. Tournee, zie ulrikequade.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden