Jazz

Bij Shai Maestro klinkt na anderhalf jaar lockdown elke noot als een bevrijding ★★★★☆

Gijsbert Kamer
Shai Maestro
 Beeld
Shai Maestro

In februari 2020 nam de Israëlische pianist Shai Maestro (34) met zijn trio (Jorge Roeder, contrabas en Ofri Nehemya drums) voor ECM Records zijn eerste album met trompettist Philip Dizack op. De muziek op Human hebben ze tot vorige week nooit live uitgevoerd. De twee concerten die het kwartet vrijdag in het Rotterdamse LantarenVenster gaf, waren na een optreden in Bremen donderdag de eerste in anderhalf jaar.

Misschien dat daardoor iedere noot als een bevrijding klonk, en werkelijk geen moment voorspelbaar was. Maestro beloofde een uur lang vrij spel. Een setlist lag er niet, er was hooguit een aantal stukken wat het viertal had ingestudeerd voor een uur lang improvisatie en combineren van bekend en onbekend werk.

Maestro begon zelf, staand met zijn jas nog aan, met lichte aanrakingen in en op zijn vleugel. Drummer Nehemya tikte rustig mee en al snel ontvouwde zich een kleurig boeket van harmonie en ritmiek. Bassist Roeder wist precies wanneer hij het best in kon vallen met mooie soepele melodielijnen en Dizack hield zich met zijn lyrische lijnenspel even een paar maten in om een melodische aanzet van Maestro ruimte te geven. Drummer Nehemya had daar niet altijd het geduld voor. Tamelijk onverwacht begon hij een daverende solo, voor Maestro het sein om op te staan en naar de rand van het podium te lopen.

Zo pakte elk zijn momentje, soms samen, zoals Dizack met Maestro in een even speels als dwingend GG. Dat speelse overheerste een uur lang. Hoe ritmisch complex soms ook, altijd bleef de toon licht dankzij Maestro zelf, die met een enkele noot de improvisatie lucht gaf.

Shai Maestro

Jazz

★★★★☆

3/9 LantarenVenster, Rotterdam (eerste voorstelling). Nog te zien 22/9 Bimhuis, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden