Bij Op het randje blijft de zapper even steken

Op het randje. Fijn bedacht, zo'n naam voor een serie documentaires. On the edge heet het Amerikaanse programma oorspronkelijk. Op het randje noemen ze het bij RTL 5 Nieuws & Weer....

Op het randje. RTL 5, 19.35 uur.

Op het randje bekt lekker, moet de pr-medewerker hebben gedacht. Of zal de suggestieve toon de doorslag hebben gegeven? Op het randje gaat over subculturen, maar wie niet beter weet, denkt met een talkshow van Mylène de la Haye, leuteraar over seks, van doen te hebben.

RTL 5 Nieuws & Weer verandert langzaamaan in een zender die het accent op het nieuws legt. Het nieuwskanaal brengt tweemaal per avond berichten uit de regio. Er is een Acht Uur Journaal. En sinds vorige week staat elke werkdag Business update geprogrammeerd, het gesponsorde magazine over geldzaken.

De komende tijd is Op het randje, elke werkdag tussen vijf minuten voor half acht en acht uur, een andere vaste waarde van de RTL 5-avond. De documentaire-reeks is, anders dan de naam doet vermoeden, de moeite van het bekijken waard. Niet dat Op het randje haakt naar de eeuwigheid (daar is televisie nou eenmaal niet voor), maar de verhalen over beroepsbiljarters, salsa-dansers, rave-feesten en andere zaken, zijn onderhoudend.

Op het randje is eigentijdse televisie. De camera dringt binnen in een vreemde gemeenschap, en kijkt toe. Het tempo waarin de beelden elkaar afwisselen, is hoog. Een voice-over, die uitlegt wat de kijker moet vinden van wat hij ziet, ontbreekt.

De onderwerpen waarop de makers inzoomen, zijn verschillend van aard. De regisseurs, opererend in Los Angeles en New York, zochten hun heil bij mensen met vreemde hobby's, de jongerencultuur, en fenomenen als New Age en de Amerikaanse Communistische partij.

Wat daarbij opmerkelijk is, is de gewoonte van de makers het programma stilistisch aan het onderwerp aan te passen. De aflevering over wapenhandel is hoekig, hard gemonteerd. Die over cruisende autofreaks oogt als een polonaise langs glimmende Buicks. En Rave on blijkt niet alleen een inkijk in het leven van housende jongeren, maar oogt ook als een weke, door pillen aangejaagde droom.

Op het randje is televisie waarbij je tijdens het zappen blijft hangen, op zo'n moment tussen het echte werk en het bitter niets in.

Ronald Ockhuysen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden