Review

Bij Michon roepen zinnen mystieke ervaring op

Het is geen gemakkelijke kost, dit kleine bundeltje verhalende essays van Pierre Michon, maar er staan zinnen in die een mystieke ervaring oproepen.

Pierre Michon.

'Een boom worden die door de wind wordt omarmd en gewiegd, dat is een doel waarvoor je je kunt inspannen; met het menselijkste van alle middelen, namelijk de taal; buiten het mensengeslacht staan en klanken uiten van bladeren, van gongs, van lawines, buiten het mensengeslacht staan en het uit de hoogte overzien, het overdekken met je schaduw, het overdekken met je geruis, het bedelven onder je bladerdek, dat is een inspanning waard. Het bladerdek is het boek. Het lichaam is van hout.'

Dát kan Michon. In zijn romans is het goddelijke alomtegenwoordig. Hier in deze essays, getiteld Koningslichamen doet hij nog meer: het is of hij het goddelijke wil duiden. Of hij zijn vinger erachter wil krijgen.

Pierre Michon - Koningslichamen, Uit het Frans vertaald door Rokus Hofstede. Van Oorschot; 94 pagina's; euro 14,99.

Over schrijverslichamen gaat het, van Beckett, Flaubert, Ibn Mankli (een 14de eeuwse mammelukkenzoon en edelman), Faulkner en Victor Hugo. En over wat deze mannen doet uitstijgen boven gewone stervelingen, hoewel ze net als wij zitten opgesloten in hun drekzak.

Het absurde is nooit ver weg. Zoals Michon de draak steekt met Beckett (voor wie het makkelijk is om zo te poseren, omdat hij weet dat hij een mooie, magere koningskop heeft) zo steekt hij de draak met zichzelf nadat hij dronken een publiek tot vervoering heeft gebracht met zijn voordracht van De slapende Boaz van Hugo. Hij voelt zich zo verheven en blijft drinken tot hij hardhandig het etablissement wordt uitgezet. 'Ik bleef liggen waar ik lag. Ik voelde me goed. De hemel boven Parijs was niet leeg, hij was vol sterren. Ik zei bij mezelf: je bent Boaz, je bent gaan liggen, je slaapt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden