TV-RECENSIEde geknipte gast

Bij kapper Eus kijkt de gast in de spiegel recht in zijn eigen ziel

Özcan Akyol zuchtte, boog wat over de tafel en lachte toen. ‘Je bent zo voorspelbaar, Matthijs.’ Matthijs van Nieuwkerk moest lachen, speelde de vermoorde onschuld. Hij had aan Eus gevraagd of hij ‘iets’ aan zijn haar had laten doen. ‘Heb je implantaten?’, vroeg tafeldame Soundos El Ahmadi. ‘Ja, ik heb haarimplantatie gedaan’, antwoordde Eus. Hij lachte erbij, maar het was een lach van een boer met kiespijn van wie nu iedereen wist dat hij kiespijn had. Begrijpelijk, niet alleen omdat hij het zelf een beetje decadent vindt, maar ook omdat Eus er – in tegenstelling tot een hele zwik BN’ers – niet voor had gekozen om in ruil voor publiciteit een gratis haartransplantatie te krijgen.

Aanleiding en excuus voor die stoutmoedige, randje impertinente vraag was het nieuwe programma van Eus, dat dinsdagavond voor het eerst op televisie was. In De Geknipte Gast knipt en scheert Eus zijn gasten terwijl hij met ze praat. Of andersom. Hij volgde intensieve cursussen bij een barbier en een vrouwenkapper, met als resultaat dat Eus nu een geloofwaardig kapper is. Achteloos en soepel gingen zijn handen door het dikke zwart-grijze haar van Iran-correspondent Thomas Erdbrink, de eerste Geknipte Gast.

Thomas Erdbrink met klemmen in zijn haar. Links Özcan Akyol.Beeld BNNVara

Erdbrink gaat, zo vertelde hij Eus, eens in de twee, drie maanden naar de kapper. Dat was te zien, het haar hing al over zijn oren en de eens opgewekte kuif was verworden tot een vermoeide grijze golf. ‘Kijk je graag naar jezelf?’, was de eerste vraag die Eus stelde. Niet bepaald een vraag die je een echte kapper snel zal horen stellen (en als dat wel zo is, wegwezen), maar wel meteen een goede. Erdbrink dacht even na. Nee, niet echt. Nou ja, ‘ik wil niet bezig zijn met hoe ik eruitzie, maar ik wil er wel goed uitzien.’ Ja hallo, Thomas, dat willen we natuurlijk allemaal wel.

Ik ben benieuwd wat Eus zelf op die vraag zou antwoorden. Als mediaconsument kun je onmogelijk nog om hem heen. Behalve de uitdijende reeks televisieprogramma’s die Eus presenteert of waarin hij verschijnt, zijn er nog columns in het AD en de Varagids, een radioprogramma, een te verschijnen Boekenweekessay. En waarschijnlijk vergeet ik hier nog een paar dingen.

Bij DWDD vertelde Eus over zijn theorie dat mensen bij de kapper wat makkelijker emotioneel zijn, omdat ze naar zichzelf kijken en bij een gevoelig onderwerp niet kunnen wegkijken. ‘Je ziet je eigen ziel als het ware, door je ogen’. Daarmee verwees Eus naar de tranen in Erdbrinks ogen, toen die over zijn overleden schoonvader sprak. Misschien klopt die theorie. Misschien helpt het dat iemand aan je hoofd zit, je verzorgt, zijn handen af en toe op je schouders legt. En, niet onbelangrijk, de juiste vragen stelt. Dat deed Eus, waardoor het snelkookinterview van een krappe zestien minuten precies lang (of kort) genoeg bleek. Met een frisse kuif, een vleugje Jan Peter Balkenende en een net iets te kort getrimde baard werd Erdbrink daarna de spiegel voorgehouden. ‘Check, check, dubbelcheck.’ Weer helemaal het heertje. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden