Recensie Jazzband James Farm

Bij jazzband James Farm missen de spontane, onverwachte ontwikkelingen die spanning brengen (twee sterren)

James Farm Beeld Jimmy Katz

James Farm, vier zwaargewichten uit het Amerikaanse jazzcircuit, is het schoolvoorbeeld van een modern jazzkwartet. In de muziek wordt volop gezocht naar raakvlakken met andere muziekgenres. Melodisch is dat folkloremuziek, ritmisch is dat, getuige de meer rechttoe rechtaan drumpartijen, de pop- en rockmuziek.

Zaterdagavond blijkt hoe vasthoudendheid aan die genremix het geïmproviseerde livespel kan stukslaan.

Drummer Eric Harland heeft de rol van een popdrummer aangenomen; hij zet een ritme in, en laat dat de rest van het nummer op vrijwel constante sterkte doorlopen. Daarmee meet Harland zijn mede-musici een statisch en dynamisch weinig afwisselend ritmisch kader aan.

Tel daarbij op de even zo ritmisch drukke baslijnen, en pianist Aaron Parks’ aanwezige toetsenwerk – aanweziger dan op de plaat. Het resultaat is een drukke totaalklank, een potpourri van ritmische motiefjes waarin de engte de ruimte het licht beneemt.

Vooral saxofonist Joshua Redman moet het daardoor ontgelden. Wanneer zijn solo’s een hoogtepunt naderen, en je naar het puntje van je stoel getrokken zou moeten worden, gebeurt er weinig. Je hoort hoe Redman met gevoel hoge tonen uit zijn saxofoon blaast, en ziet hem zijn lichaam nogmaals aanspannen. Een ontknoping is aanstaande, denk je dan.

Maar de overige ritmesectie zit vast, dichtgetimmerd in hun eigen ritmische cocon, en vindt daarin nauwelijks nog ruimte om mee te gaan in de opbouw van Redmans solo. Drummer Harland houdt vast aan het ritme dat hij al twee minuten lang speelt. Het hoogtepunt brokkelt af.

Uit de arrangementen, strak en technisch volmaakt uitgevoerd, spreekt het onomstotelijke vakmanschap van James Farm. Maar het zijn de spontane, onverwachte ontwikkelingen du moment die in jazzmuziek de muzikale spanning brengen om de avond door te komen. Aan die ontwikkelingen ontbrak het vanavond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.