Bij Jan ontbreken de scherpe randjes, iedereen is blij en gelukkig

Vandaag: in de wereld van Jan is iedereen blij en gelukkig, én voorbeeldig gekapt.

Jan bestaat twaalf jaar en trakteerde. Op diverse plekken op de redactie van de Volkskrant werd deze week het oktobernummer bezorgd, plus prima chocolaatjes in de vorm van grachtenpanden. Dank daarvoor.

De Jantje ('Van de makers van Jan') was bij het pakket inbegrepen. Het is een blad dat zich op jonge ouders richt; jonge ouders die er, blijkens de foto's, werkelijk alles aan doen om hun voorbeeldig gekapte telgen er tiptop bij te laten lopen. Het is alsof de modeshow elk moment kan beginnen.

Jantje is een van de pijlers onder wat hoofdredacteur Esther Goedegebuure in het schrijven bij de chocolaatjes een 'ijzersterk merk' noemt. Andere spin-offs van het moederblad zijn Jan Living en de VakantieJan. Volgende maand vindt voor de tweede keer het Jan Netwerk Event plaats.

Kortom, Jan is succesvol, zoals ook blijkt uit de (groeiende) oplage van 78 duizend. Dat is een mooie prestatie in een segment, de vrouwenglossy, waar de concurrentie heftig is. Waar Wendy (Van Dijk), & C (Chantal Janzen) en Linda (De Mol) een tv-ster als aanjager hebben - en Vogue de steun uit Amerika - doet Jan het op eigen kracht.

Keurig blad, Jan, en 'dicht op de huid van de lezer'. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het niet. Goedegebuure: 'We weten als geen ander wat haar beweegt, wat haar drijft, waar ze van droomt en waar ze naar verlangt.'

En anders wordt het wel gevraagd, zoals aan zangeres Ilse DeLange, die ook op de cover staat. Ilse is hartstikke Jan, zo blijkt en ze spreekt ook de taal. 'In essentie ben ik een meisje met een gitaar op schoot, mijn hart bezingend.' Met haar vader had ze een 'diepere zielsconnectie' en ze is melancholisch geboren: 'Omdat ik er schoonheid in zie, melancholie heeft diepere kleuren.'

De scherpe randjes van bijvoorbeeld Linda ontbreken. Hier is iedereen blij en gelukkig en wie dat niet is, kan het worden. Twijfelen mag, want dat doet iedereen en ouder worden is best oké. Het ouderschap is natuurlijk leuk, maar ook een heel gedoe en vanavond eten we kikkererwtenburgers met dille-avocadocrème en bietenmierikswortelspread.

Veelbetekenend zinnetje onder een column van journalist Suzanne Rethans: 'Een van de nadelen van datingsites: je komt buiten je sociale kring terecht en die is niet voor niks ontstaan.' De formule werkt en Jan floreert, maar misschien is het tijd om zo nu en dan de ramen eens open te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden