Woonkeuze Zuiderzeemuseum

Bij het Zuiderzeemuseum geen koffie met appelgebak op de kaart, maar polderwafels en watergruwelsmoothies

Kruudmoes, kapkool en watergruwel. Voor wie ze niet kent, dit zijn authentieke gerechten van rond de voormalige Zuiderzee. Gerechten die veel verfijnder zijn dan de naam doet denken, dankzij ingrediënten als kervel, ansjovis, gerookte haring (en stroop). De Eindhovense designstudio Foodcurators deed in opdracht van het Zuiderzeemuseum onderzoek naar deze streekgerechten. Er kwam ook iets uit voort: vier condimenten oftewel toppings voor een broodje of een soep: een kervelpesto, ansjoviszout, specerijenstroop en haringpoeder. Deze worden geserveerd uit eigenzinnige aardewerk kannetjes op een houten blad, geïnspireerd op de historische museumcollectie; een complete set kost 265 euro.

De condimenten proeven kan in het museumcafé, dat een nieuwe 'Zuiderzeekaart' heeft met onder meer een eigentijdse polderwafel, kipperkroket en watergruwelsmoothie. Is weer eens wat anders dan de eeuwige appelpunt met koffie of de twee kroketten op een sneetje wit die musea doorgaans serveren. Het historische voedselonderzoek van Foodcurators is onderdeel van de expositie Aan tafel! die deze week opent in het Zuiderzeemuseum.

zuiderzeemuseum.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden