BIJ DE TIJD!-QUIZ

We hadden niet verwacht dat de e-mailpot van het Vervolg verstopt zou raken met inzendingen op de Bij de Tijd!-Quiz, en evenmin dat er postzakken vol reacties op de redactie zouden arriveren....

De lezers moesten nog wennen aan de vragen, maar, zo laten zij weten, het was een quiz die beklijfde. 'Het heeft ons weer vele dagen beziggehouden. Veel konden we vinden via internet, maar niet alles', schrijven Con en Hielkje van Staa. Om tot de oplossing te komen, was inderdaad meer nodig dan een goed geheugen. Toch hebben de antwoorden bijna allemaal verstopt gestaan in de reeks verhalen die de Volkskrant in 2005 aan de onderwerpen heeft besteed. Bij de tekeningen van Jos Collignon was als hulpmiddel de maand vermeld waarin de illustratie is gemaakt. Bij die vragen werden de minste fouten gemaakt. Ook de foto¿s van de dieren werden veelal herkend. Minder eenvoudig lag het bij het toeschrijven van de gegeven citaten. Opvallend vaak stond bij de uitspraak 'Boeven moet je vangen met boevenstreken' Peter R. de Vries geschreven. Het citaat is echter van Hans Melchers, de vader van de ontvoerde Claudia Melchers. Ook het 'Laat mij naar het huis van de Heer gaan', werd aan anderen toebedeeld. Het waren de laatste woorden van Johannes Paulus II en niet van Frits Philips. Begrijpelijker is het misverstand over het prachtige Friese citaat. Die zinnen waren afkomstig van Pieter Weening, de enige Nederlandse wielrenner die afgelopen jaar in de Tour de France een etappe wist te winnen. En dus niet van Bert Wagendorp, die de zinnen gebruikte in een van zijn columns over de Tour de France.

Overigens heeft niemand de vragen foutloos beantwoord. Voor de eerste prijs moest geloot worden tussen Toos Hertog en Trudy van de Vlag. Beiden maakten slechts een fout. Een tekening van Jos Collignon (vraag 39) was voor hen het struikelblok. De twee losten de quiz ongetwijfeld in eendrachtige samenwerking op. Zo troffen we op het formulier van Trudy de volgende boodschap aan: 'Toos, dit is nu dus echt de defintieve tweede lijst'. Toos Hertog werd uiteindelijk de winnares.

DE ANTWOORDEN: 1. De enige gouden platen die Fats Domino na Katrina terugvond in New Orleans. 2. Meerdere ouders claimen dat baby 81, gevonden na de tsunami, hun kind is. 3. Stijging platenverkoop Pink Floyd na optreden tijdens Live 8. 4. De lengte van de files na sneeuwval in Nederland op 25 november. 5. Kijkdichtheid bij de eerste tv-uitzending van Talpa. 6. Oplage van de nieuwe Asterix. 7. The Pianoman. 8. Alkmaar opent ecologische supermarkt. 9. De Franse sigaretmerken Gauloises en Gitanes worden in Spanje gefabriceerd. 10. Ruzie tussen supermarktketen Albert Heijn en koekfabrikant Peijnenburg. 11. Frans van Dusschoten overleden. 12. Blois, etappeplaatsen waar Lance Armstrong in zijn zeven gewonnen Tour de Frances de gele trui veroverde. 13. Tijdstip waarop de bommen op 7 juli ontploften in Londen. 14. Straten waar drie liquidaties werden gepleegd in Amsterdam. 15. Plaatsen van de huwelijken tussen prins Charles en Camilla, prins Pieter Christiaan en Anita, Rafaël van der Vaart en Sylvie Meis. 16. Tradities waarmee in Groot-Brittannië werd gebroken. 17. Appartementen in Parijs, waarin immigranten omkwamen tijdens branden. 18. Onderwerpen waarover minister Pechtold opzienbarende uitspraken deed. 19. Verdachten van de moord op Natalee Holloway op Aruba. 20. Drie mensen die in 2005 het bestaan van de Holocaust ontkenden. 21. Gerd Leers. 22. Jan Peter Balkenende. 23. Prinses Irene. 24. Karin Adelmund. 25. Paus Johannes Paulus II. 26. Pieter Weening. 27. Marco van Basten. 28. Cees Veerman. 29. Alexander Pechtold. 30. Hans Melchers. 31. M, O, Q, V, Y. 32. F, H, R, S, Z. 33. A, G, K, P, U. 34. C, E, I, T, W. 35. B, D, L, N, X. 36. Minister Donner in zaak-Nienke. 37. Ayaan Hirsi Ali heeft script van Submission II klaar. 38. Begin van het concilie waarop de paus Benedictus XVI werd gekozen. 39. Ayaan Hirsi Ali keert terug in Tweede Kamer. 40. Chaos op station Utrecht CS na vondst verdacht pakje. 41. Zwarte poema op de Veluwe. 42. Carmen, de monniksgier. 43. Nieuw katachtig dier ontdekt op Borneo. 44. Sneeuwvlokje, kruising tussen wild zwijn en varken.

DE PRIJSWINNAARS: 1. Een originele, ingelijste tekening van Jos Colignon, Toos Hertog, Eindhoven, (1 fout). 2. Tivoli Model Three wekkerradio, Trudy van de Vlag, Geldermalsen, (1). 3. tot en met 5. Klok en kookwekker van Bengt Ek Design, Toine Arts, Zeist (2), Rinus Keyman, Zeist (2), Marjan Hoonhout, Heesch (2). 6. tot en met 10. Kookwekker Bengt Ek Design, Wim Veerman, Amsterdam (3), Bob Klinkhamer, Utrecht (4). P.J. Daams, Rotterdam (4), Thea Giessen (5), Berd Ruttenberg, Hoorn (5). Over de uitslag kan uiteraard niet gecorrespondeerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden