POSTUUM

Big Bank Hank (58) stond aan de wieg van de hiphop

Waar komt de genrenaam hiphop vandaan? Nou, hier vandaan dus: 'I said a hip hop the hippie hippie to the hip, ah you don't stop', de eerste zin uit Rappers Delight van The Sugarhill Gang. Henry 'Big Bank Hank' Jackson, een van de drie leden van de groep, overleed gisteren op 58-jarige leeftijd aan kanker.

Just Fontein

Het is eind jaren zeventig. Rapmuziek is dan al lang geen noviteit meer, maar wordt voornamelijk gedraaid op feesten in New Yorkse achterstandswijken en is vooral populair onder de zwarte bevolking.

Platenbaas en producer Sylvia Robinson is sinds de jaren vijftig met haar man actief in de muziekbusiness en zit in een diep financieel dal als ze in 1979 op een avond in een New Yorkse club een dj genaamd Lovebug Starski hoort draaien. Hij krijgt de club aan het dansen door ritmisch over zijn beats en samples heen te praatzingen. Dit moeten we op plaat zetten, vindt Robinson.

Op dat moment werkt de 23-jarige Henry Jackson in een pizzatent in New Jersey, waar hij geld spaart na zijn diploma oceanografie aan de Bronx Community College. 'Met zijn shirt vol met pizzadeeg doet hij auditie op de achterbank van de Oldsmobile 98 van Robinsons zoon Joey', tekent Rolling Stone Magazine op uit het boek Yes Yes Y'all.

Funk

De funky flow van Big Bank Hank, 'six foot one and tons of fun', maakt indruk op Joey en Sylvia Robinson. Hij wordt samen met Guy 'Master Gee' O'Brien en 'Wonder Mike' Wright (buurtgenoten uit Englewood, New Jersey) samengebracht in de studio van Sugarhill Records - voilà, Sugarhill Gang - waar wat wordt geëxperimenteerd met de baslijn van discohit Good Times van Chic. In één take staat er uiteindelijk een nummer van een kwartier op, vertelt Sylvia Robinson in het muzieknummer van Vanity Fair (2005).

Rapper's Delight vormt een onherroepelijke lancering van hiphop als popgenre; de 'oerknal van de hiphop'. Het nummer wordt een megahit in de Verenigde Staten en Canada en als de single in 1980 in Nederland wordt uitgebracht komt het binnen op nummer 1. Wereldwijd worden er zo'n acht miljoen exemplaren van verkocht.

Big Bank Hank is als bepalende stem van Rapper's Delight 'de muzikale ambassadeur van de rap, die bijna in zijn eentje de hiphopcultuur van de vervallen straten in South Bronx naar de rest van Amerika en verder bracht', zoals Rolling Stone schrijft. De groep wordt daarmee de wegbereider voor onder andere The Beastie Boys en Run DMC.

In het standaardwerk over hiphop Can't Stop, Won't Stop schrijft Jeff Chang over het nummer: 'De raps op Rapper's Delight klonken niet alleen goed op feestjes, maar ook op de bootlegcasettes die taxichauffeurs draaiden en de muziek uit de grote boomboxen. Grappige verhalen, de slang. Het sloeg wereldwijd in als een bom als iets universeels en nieuws, niet als iets lokaals en geïsoleerds.'

Holiday Inn

De klassieke zin 'hotel motel Holiday innn' van Big Bank Hank is later terug te horen in talloze liedjes: van Robbie Williams (Keep On), tot Wu-Tang Clan en Chingy's Holidae In. Ook de Nederlandse rapper Def Rhymz refereert in het hitje Doekoe aan de beroemde passage. Bedacht door rapper Coke La Rock, maar groot gemaakt door Big Bank Hank.

Na Rapper's Delight scoort de groep nog wat bescheiden hits als Apache, maar de lijn van grondlegger tot smaakbepaler weet de groep niet door te trekken. De laatste jaren treden Wonder Mike en Master Gee nog op onder naam Rapper's Delight Experience Featuring Wonder Mike and Master Gee.

'Triest te horen dat onze broer overleden is', laten Wonder Mike en Master Gee weten. 'Wij drie schreven muziekgeschiedenis met 'Rapper's Delight'. We zullen ons altijd herinneren dat we de wereld rondreisden en we het publiek uit zijn dak lieten gaan. Rust in vrede, Big Bank.'

Beluister hieronder de 'The Greatest Hits' van Bing Bank Hank.

Vlnr Master Gee, Big Bank Hank en Wonder Mike Beeld Getty
Vlnr Master Gee, Big Bank Hank en Wonder MikeBeeld Getty

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden