de gidsvolkskeuken

Bietgebonden budget: een budgetsalade uit de oven

Warme bietensalade met vis Beeld RV
Warme bietensalade met visBeeld RV

Elke dag in de Volkskrant een meestal verrassend en altijd smakelijk recept. Vandaag: warme bietensalade met vis, een hoofdgerecht voor 2 personen.

Goed eten voor weinig geld: ik weet dat het kan. Begin 2015 hebben wederhelft Ronald en ik een maand lang voor twee euro vijftig per dag gegeten én gedronken. We hebben ons voedingspatroon laten doorlichten door het Voedingscentrum (is het wel gezond?) en door milieuadviesbureau Blonk Consultants (is het wel duurzaam?). Op beide punten scoorden we een dikke tien.

Was het gemakkelijk? Dat ook weer niet. Maar het afstruinen van alle aanbiedingen (op de fiets!), het maken van lijstjes met prijzen en het flink minderen met luxeproducten als vlees, koffie, frisdrank, toetjes en alcohol resulteerde wel in ongekende culinaire creativiteit. Kant-en-klaarproducten als pizza, friet, pakjes en zakjes en voorgesneden groenten? Echt véél te duur. Maar wat je niet allemaal kunt doen met seizoensgroenten en -fruit, peulvruchten en zelfs en af en toe biogehakt in de aanbieding, is ongelooflijk. We hebben gewoon heerlijk gegeten en dat glaasje rode wijn-met-nootjes in het weekend werd opeens een traktatie.

Eén ding bleef lastig: het Voedingscentrum adviseerde om één keer per week (vette) vis te eten. Vis is best duur. Het voordeligst zijn haring, pangasius en makreel, bovendien alle drie duurzame vissoorten. Toen maakte ik traditionele haring-bietjessalade, nu een ‘salade’ uit de oven, ook heel lekker met gerookte makreel. Of zelfs met stukjes door bloem gehaalde, kort gebakken pangasius.

Warme bietensalade met vis (hoofdgerecht voor 2-3 personen)

200 g schoongemaakte bietjes, in kleine blokjes
500 g geschilde vastkokende aardappels, in kleine blokjes
250 g schoongemaakte prei, in grove ringen
2 rode uien, gepeld, in halve ringen
4 eetl. zonnebloemolie
2 elstar-appels, geschild, in blokjes
3 eetl. (rode wijn-)azijn
1 / 2 eetl. grove mosterd
200 g uitgelekte zure haring (1 potje) in reepjes of 200 g gerookte makreel, in stukken
1 /2 bosje bladpeterselie, grof gehakt

Extra: bakplaat of grote ovenschaal

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de bieten- en aardappelblokjes, prei- en uiringen door elkaar met een halve theelepel zout en de olie. Spreid uit over de bakplaat/ovenschaal en zet 25 minuten in het midden van de oven: schep het groentenmengsel na 15 minuten goed om. Meng de appelblokjes door de groenten en bak nog 10 minuten tot de groenten zacht zijn (de bietenblokjes mogen nog wat bite hebben).

Klop intussen azijn en mosterd door elkaar. Haal het groentemengsel uit de oven, schep er zorgvuldig het azijnmengsel door, verdeel de stukjes vis erover en bestrooi met peterselie. Eet direct. Hongerlappen kunnen er nog wat geroosterd brood bij nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden