Review

Bidegain laat familiepijn de kijker bijblijven

Bidegain maakt de pijn van een familiebreuk invoelbaar. De islam dient slechts als kapstok. De regisseur zet zijn personages zozeer onder druk, dat ze nét niet omvallen. Dan wordt het interesssant, dan gaat het publiek om ze geven.

Acteur Finnegan Oldfield, voorzitter van Cohen Media Daniel Battsek en regisseur Thomas Bidegain Beeld afp
Acteur Finnegan Oldfield, voorzitter van Cohen Media Daniel Battsek en regisseur Thomas BidegainBeeld afp

We zien ze nog heel even als hecht gezin: de vader, moeder, dochter en zoon in Les Cowboys. Gezamenlijk genieten ze van een uitje, een cowboyevenement in de Franse provincie. We ontwaren ook die geadopteerde Amerikaanse cultuur: de hoeden, de muziek en het linedancen. Het misstaat niet, in de ruige, door bergen omzoomde omgeving van de Rhône.

En dan begint de nachtmerrie, vanwege een andere alternatieve levensstijl. Dochter Kelly verdwijnt en blijkt ondergedoken met een radicaal gelovige. Verliefd en bekeerd, zonder dat haar ouders ook maar iets doorhadden. De ouders van de jongen in kwestie mogen moslim zijn, ze zijn al net zo radeloos en verbaasd.

Zo begint de jarenlange zoektocht van vader Alain, een intense en getormenteerde rol van François Damiens, die verbeten zoekt en speurt, maar zo ook het restant van zijn gezin ontwricht.

Thomas Bidegain

'Ik heb als regisseur ontdekt dat film werkt als een onthullingsmachine: met elke beslissing die je neemt, toon je iets van jezelf.' Lees het interview met Thomas Bidegain hier. (+)

Debuterend regisseur Thomas Bidegain is bekend als coscenarist van Jacques Audiard en schreef mee aan diens veelgeprezen films Un Prophète, De Rouille et d'Os en Dheepan. Dat uit zich in Les Cowboys, een melodrama dat evenzeer als genoemde films beantwoordt aan het narratieve adagium van Audiard: je moet je personages zozeer onder druk zetten dat ze nét niet omvallen. Dan wordt het interessant, dan gaat het publiek om ze geven.

Daarbij past Bidegain in Les Cowboys enkele abrupte tijdsprongen toe, en een perspectiefwisseling. Halverwege neemt de inmiddels opgegroeide zoon Kid de zoektocht over, waarbij het drama wordt verplaatst naar Pakistan. Een niet bijster geloofwaardig en in stijl wat vet middenstuk, voorzien van de nodige Homeland-achtige spanning en een amusante bijrol van John C. Reilly, die even de film binnenvalt als schimmige onderhandelaar tussen tribale en jihadistische groeperingen.

De islam dient slechts als kapstok in Les Cowboys, maar dat lijkt deels de opzet van de filmer. Mogelijk was de zelfverkozen breuk van dochter en zus Kelly onvermijdelijk, ook zonder dat geloof. Bidegain maakt de pijn van haar besluit invoelbaar; die blijft de kijker bij.

Les Cowboys. Regie: Thomas Bidegain. Met: Francois Damiens, Finnegan Oldfield, John C. Reilly. 114 min., in 5 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden