Bibliotheken winnen belangrijke slag van uitgevers om e-book

Een e-book is hetzelfde als een boek van papier, dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag besloten. En dus mogen bibliotheken in Nederland digitale boeken op dezelfde manier beschikbaar stellen aan hun leden zoals ze gewone boeken uitlenen. Zonder toestemming vooraf van de uitgever.

Volgens CB Logistiscs (voorheen het Centraal Boekhuis) zijn in het derde kwartaal 63 procent meer e-books uitgeleend, in totaal circa 800 duizend stuks. Beeld ANP
Volgens CB Logistiscs (voorheen het Centraal Boekhuis) zijn in het derde kwartaal 63 procent meer e-books uitgeleend, in totaal circa 800 duizend stuks.Beeld ANP

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) is blij met het arrest. 'Deze uitspraak helpt ons verder in het complexe veld van het auteursrecht in het digitale domein. Zo kan de openbare bibliotheek in de digitale wereld de maatschappelijke rol blijven vervullen die ze heeft in de samenleving.'

Tot nu toe konden uitgevers verhinderen dat hun uitgaven in digitale vorm werden uitgeleend, via het internet. Als bibliotheken wel toestemming kregen moest per uitlening een bedrag worden betaald aan de uitgever. Bij papieren boeken gaat er een vergoeding direct naar de schrijver.

Dat de uitgevers aan het korste eind dreigden te trekken werd in juni al duidelijk. Toen oordeelde de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie al dat niets in de Europese richtlijnen bibliotheken verbiedt e-books uit te lenen zoals ze al gewone boeken meegeven aan hun leden. Het Hof volgt in veel gevallen zijn advies.

De uitgevers zeiden toen een ernstige verstoring van de markt te vrezen. 'Wie betaalt er nog voor een e-book als deze straks (vrijwel) gratis via de bibliotheek verkrijgbaar is?'

Volgens CB Logistiscs (voorheen het Centraal Boekhuis) zijn in het derde kwartaal 63 procent meer e-books uitgeleend, in totaal circa 800 duizend stuks. Dat is iets meer dan er werden verkocht. Het Hof van Justitie zegt wel dat ook voor e-boeken het principe geldt van 'een exemplaar, een gebruiker'. Als de bibliotheek maar één digitaal boek inkoopt, mag het ook maar één exemplaar uitlenen.

Via bibliotheek.nl kunnen leden van de bibliotheken duizenden titels lenen. Na drie weken wordt een e-boek onleesbaar gemaakt met een digitaal slot. De VOB hoopt snel met de uitgevers te gaan onderhandelen over een nieuwe uitleenstructuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden