Bezuinigingen treffen regionale omroepen, hoe erg is dat?

Omroep NH schrapt 21 arbeidsplaatsen, ook in andere regio's zal worden bezuinigd op redacties en programma's. Is dat erg?

Beeld anp

Hoe fors is de bezuiniging?

De dertien regionale omroepen moeten per 1 januari 17 miljoen euro bezuinigen: 10 procent van het budget, inclusief reclame-inkomsten. Gesprekken over intensieve technische en administratieve samenwerking zijn vastgelopen. Toch krijgen ze geen uitstel, heeft staatssecretaris Sander Dekker (media) vrijdag laten weten. Omdat potentiële bezuinigingen door schaalvergroting niet doorgaan, worden ze gedwongen ieder voor zich kosten te verlagen.

Wat zijn de praktische gevolgen?

Omroep NH schrapt bijna 20 procent van de arbeidsplaatsen, bleek woensdagmiddag. Van de 120 blijven er 99 over, zegt directeur Paul van Gessel. 'Het is pijnlijk, maar ik moet op jaarbasis 1,7 miljoen euro bezuinigen. Gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk, ook op de redactie.' De dagelijkse tv-uitzending van tweeënhalf uur, die meermaals wordt herhaald, maakt plaats voor een programma van slechts een uur in een nog hogere frequentie.

Andere regionale omroepen zullen snel volgen, weet Van Gessel: 'Sommigen kunnen even interen op reserves, de rest ontkomt niet aan ingrijpende maatregelen.' Journalistenvakbond NVJ beaamt dat. Stadsomroep AT5, onderdeel van NH, blijft dit keer gespaard. AT5 krijgt geen geld van het rijk, maar van de gemeente Amsterdam.

Had dit niet anders gekund?

Wel als het ligt aan Dekker en een minderheid van vijf regionale omroepen, inclusief NH. Het was de bedoeling dat de dertien zendgemachtigden zouden opgaan in de Regionale Publieke Omroep, RPO. Meer efficiëntie op het gebied van personeelszaken, techniek en faciliteiten moest 12 miljoen euro besparing opleveren. Er was Dekker veel aan gelegen dit te laten slagen, maar ondanks allerlei toezeggingen lukte dat niet. Mede omdat hij, op advies van juristen, morrelde aan de zelfstandigheid van redacties.

Waar ging het mis?

Sommige omroepdirecteuren vreesden voor hun journalistieke onafhankelijkheid, omdat hun uitzendrechten zouden 'verhuizen' naar de RPO. Als individuele omroepen niet zijn verankerd in de wet kunnen politici of de RPO meer macht naar zich toe trekken, denken ze. 'Er zou wel een redactiestatuut komen', zegt NVJ-bestuurder René Roodheuvel, 'maar daarmee kun je weinig doen als de RPO besluit redacties samen te voegen.'
Volgens insiders speelden ook andere sentimenten mee: enkele omroepbestuurders waren bang dat 'de Randstad' te veel invloed zou krijgen, sommigen wilden hun goed betaalde baan niet kwijt. De dertien directeuren moesten plaatsmaken voor vijf RPO-bestuurders.

Van Gessel pleitte tevergeefs voor samenwerking. 'Wij hebben een historische kans laten lopen', vindt hij. Dekker sprak de hoop uit dat de omroepen er alsnog uitkomen, maar volgens de NH-directeur is het RPO-plan 'dood': 'Er is te veel verzet, Dekker heeft alles weggestopt in een bureaula, waar het tot de verkiezingen niet meer uit komt.'

Staatssecretaris Sander Dekker.Beeld anp

Is dit erg?

Niet alle Nederlanders hebben affiniteit met de regionale omroep; zo'n 20 procent kijkt wekelijks naar een provinciale tv-zender. De verschillen per provincie zijn groot, onder anderen Omroep Fryslan, RTV Noord, Omroep Zeeland, RTV Drenthe en L1 (Limburg) bereiken veel publiek. De bezuinigingen treffen ook hun berichtgeving, en komen boven op eerdere budgetverlagingen. Ook bij regionale kranten zijn al veel ontslagen gevallen. Dat treft ook het nieuws in nationale media, want veel kwesties beginnen met berichten uit de regio. Wanneer minder verslaggevers hen op de voet volgen, komen bestuurders en ondernemers wellicht makkelijker weg met corruptie of incompetentie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden