Bezuinigingen Publieke Omroep: Straks minder voetbal bij de NOS

Minder voetbal op tv, meer in het buitenland aangekochte tv-series en nog dit jaar 620 ontslagen. Het is een greep uit de hervormings- en bezuinigingsplannen (ter grootte van 200 miljoen euro) van de Publieke Omroep.

Edwin van der Sar (rechts) en Jan van Halst (midden) als analist aan tafel bij Jack van Gelder bij een Champions Leaguewedstrijd in september vorig jaar.Beeld ANP

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe Mediawet, het juridische fundament onder de veranderingen. Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), lichtte CDA-minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vorige week per brief in over de plannen die de NPO in overleg met de omroepen maakte.

Verrassingen verwacht Hagoort niet: 'De grote schrik over de 200 miljoen bezuinigingen, 22 procent op de begroting van de Publieke Omroep, hadden we twee jaar geleden al.' Hagoort is er trots op dat het aantal omroepen door fusies daalt van 21 naar acht. Zo komt er het 'geloofwaardige publieke bestel' dat hij bij zijn aantreden in 2008 voor ogen had. Pijnlijk vindt hij de 620 ontslagen op totaal 4.000 werknemers. Bij NPO zelf staat een kwart van de werknemers voor het einde van dit jaar op straat. Ook de andere omroepen willen het merendeel van de ontslagen voor het eind van dit jaar afhandelen.

Eén organisatie
De fusieomroepen, KRO-NCRV, AVRO-TROS en VARA-BNN, hebben afgesproken dat ze voor 2014 opgaan in één organisatie: een gebouw, een bestuur, een raad van toezicht. Daarbij gaan veel banen verloren. Ook aan de 'creatieve kant', op de redacties, verliezen mensen hun baan.

Hagoort hoopt 'de pijn zoveel mogelijk binnen de muren van Hilversum te houden', zodat de kijkers en luisteraars er zo weinig mogelijk van merken. Toch verandert de Publieke Omroep ook op het scherm. Behalve meer buitenlandse aankopen merken kijkers en luisteraars vooral de versobering van het aanbod. Waar nu vier spelshows of actualiteitenrubrieken zijn, blijven er straks twee over. Verder worden series langer, bijvoorbeeld acht afleveringen in plaats van vier. Dat scheelt organisatie- en decorkosten.

Voetbal, een van de grote publiekstrekkers, ontkomt evenmin aan de bezuinigingen. Hagoort: 'De NOS kan na de huidige contractperiodes in elk geval niet meer én de Eredivisie én de Champions League uitzenden.'

On demand
Om in te spelen op het veranderende mediagebruik gaan de publieke omroepen experimenteren met on demand-tv op internet. Dat houdt in dat kijkers programma's op elk moment kunnen bekijken, zoals nu al op Uitzending Gemist. Hagoort: 'Ouderwets 'lineair' tv kijken, past steeds minder in deze tijd. Mensen willen hun programma's zien wanneer het hen zelf schikt.'

Zowel de VVD als de PVV opperde meer dan eens dat Hilversum amusement aan de commerciëlen moest overlaten. Hagoort wil daar niets van weten. 'De Publieke Omroep is voor iedereen.' De dreigementen van PVV- en VVD-politici om Nederland 3 te schrappen, vindt Hagoort een 'symbolische discussie'.

'Een zender is een etalage, die kost in principe geen geld. Toen in 1988 Nederland 3 erbij kwam, kregen we ook geen extra geld. De kosten zitten in de productie van programma's.' Hij vindt dat politici dit soort inhoudelijke beslissingen moeten overlaten aan de professionals in Hilversum.

Verhoudingen
De bezuinigingen en de discussie rond het derde net geven het beeld dat de verhoudingen tussen Hilversum en Den Haag sinds het het kabinet-Rutte bekoeld zijn. Dat ligt genuanceerd, vindt Hagoort. 'Ik ben blij dat dit kabinet ook vindt dat er een Publieke Omroep van en voor alle Nederlanders moet zijn met dat unieke onafhankelijke karakter. Maar de bezuinigingen, daar hebben we niet om gevraagd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden