Bezoek aan bioscopen gestegen

Het bioscoopbezoek in Nederland is in 2003 gestegen. Er werden 24,7 miljoen kaartjes verkocht, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2002....

Van onze medewerker

De cijfers zijn bekendgemaakt door Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie, die in zijn nieuwjaarstoespraak terugblikte op 2003 en stilstond bij recente ontwikkelingen in de branche.

Het marktaandeel van de Nederlandse film steeg naar 13,6 procent (10,6 procent in 2002). De best bezochte Nederlandse film was De schippers van de Kameleon. Steven de Jongs kinderboekverfilming, die uitging in 117 kopieën, trok 743 duizend bezoekers. Ook De tweeling, Pietje Bell 1 en 2, Phileine zegt sorry, Liever verliefd, Van God los! en Pipo en de p-p-parelridder trokken allemaal meer dan 100 duizend bezoekers.

De best bezochte film van het afgelopen jaar is de animatiefilm Finding Nemo, op de voet gevolgd door The Return of the King. Beide films trokken in 2003 ruim een miljoen bezoekers. Het afsluitende deel van de Lord of the Rings-trilogie brak op de eerste dag ook het Nederlands recetterecord: 523 duizend euro.

De overige films in de topvijf zijn The Matrix Reloaded, Pirates of the Caribbean en de James Bond-film Die Another Day.

De bioscoopbranche maakt zich in toenemende mate zorgen over de piraterij. Phileine zegt sorry bijvoorbeeld werd al voor de roulatie via internet aangeboden. De sector hoopt het illegaal opnemen van films tegen te gaan door kopiën beter te beveiligen. Bij zalen hangt een verbodspictogram.

De stijgende bezoekersaantallen vormen een uitzondering op veel andere landen, aldus Wolfers. Met name Duitsland en Spanje kampen met forse dalingen. Ook in Groot-Brittannië is het bezoekersaantal voor het eerst in zes jaar gedaald.

In Noord-Amerika vertoont de verkoop van bioscoopkaartjes voor het eerst sinds 1991 geen groei. Volgens officiële opgave daalde de verkoop met 0,5 procent tot 9,27 miljard dollar. In totaal werden er 1,53 miljard kaartjes verkocht, een daling van 4,5 procent. Ook hier waren Finding Nemo, The Return of the King en Matrix Reloaded de grote toppers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden