Bewoners Utopia zijn het niet eens met besluit om te stoppen en starten onlinepetitie om te mogen blijven

De bewoners van Utopia zijn een onlinepetitie gestart tegen het voorgenomen einde van het populaire realityprogramma. Ze zijn het niet eens met de sluiting van het terrein in Laren, waar ze sinds eind 2013 een ideale samenleving proberen op te bouwen. SBS6 maakte donderdag bekend dat Utopia 1 juni 2018 noodgedwongen stopt, omdat het huurcontract voor het terrein niet meer verlengd wordt door de provincie Noord-Holland.

Groepsfoto van de inwoners van Utopia. Beeld anp
Groepsfoto van de inwoners van Utopia.Beeld anp

Onzin, vinden de vijftien bewoners, die ook wel Utopianen worden genoemd. Via Instagram kondigden ze aan in actie te komen. In hun petitie stellen ze voor 'desnoods op een andere locatie' door te gaan. Inmiddels hebben zo'n 3.500 mensen hun handtekening gezet.

SBS6 en producent Talpa lieten donderdag weten te hebben overwogen om Utopia te verhuizen naar een andere locatie, maar uiteindelijk daar van te hebben afgezien. Volgens de makers zou daarmee te veel afbreuk worden gedaan aan alles wat er al is gebouwd en ontwikkeld de afgelopen jaren. 'Utopia is op dit terrein begonnen en het programma hoort wat ons betreft ook hier te eindigen', zei een woordvoerder over het einde van de langstlopende dagelijkse realityserie ter wereld.

Op 31 december 2013 ging Utopia onder grote belangstelling van start. Vijftien bewoners kregen een stuk verlaten land met een loods. Ze moesten proberen een nieuwe, ideale samenleving op te bouwen met beperkte middelen. Het oorspronkelijke plan was om dat in één jaar te doen. Utopia bleek echter zo'n kijkcijfersucces voor het verder kwakkelende SBS dat de makers steeds weer besloten het 'sociale experiment' te verlengen.

Dat gebeurde op een terrein in Laren dat werd gehuurd van de provincie Noord-Holland. Maar de grond waarop de loods van Utopia staat, wordt verkocht. Het wordt volgens een woordvoerder van de provincie Noord-Holland een natuurgebied, om te compenseren voor de aanleg van een elders in het Gooi aangelegde busbaan.

Het leven in Utopia is 'vreselijk'
Isabella legt een hand om haar keel. Ze is hier één keer eerder terug geweest, het zandpad ingelopen en in een boom geklommen. 'Ga daar weg!', heeft ze geroepen over het hek heen, hard: 'ga daar weg!' Niemand luisterde, de loods onbereikbaar voor haar stem. Nu is ze terug voor de tweede keer, twee jaar later, en het beneemt haar opnieuw de adem. 'Bwrrr', zegt ze. 'Bwrrr.' Toine Heijmans keert samen met Isabella terug naar het Talpa-televisiebos.

Utopia na duizend dagen nog goed bekeken: 'Dit kan nog 30 jaar door.'
Echte ruzies, veel geroddel en oeverloze bewonersvergaderingen - wie wil daar nou naar kijken? Verbazingwekkend veel mensen, blijkt bij het duizenddaagse bestaan van de 'soap voor echte mensen' Utopia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden