Review

Bewonderenswaardig avontuur ondanks ingetogen hoofdrol

De twee werelden waartussen de ontdekkingsreiziger verstrikt raakt, zijn schitterend in beeld gebracht. Jammer dat zo'n avontuurlijk verhaal zo voortkabbelt.

Charlie Hunnam als Percy Fawcett in The Lost City of Z

Hij was niet de eerste en ook niet de laatste ontdekkingsreiziger die geobsedeerd raakte door het idee van een verloren beschaving, ergens in de jungle. Percy Fawcett (1867-1925) keerde aan het begin van de 20ste eeuw een aantal keer terug naar het Amazonegebied om daar te zoeken naar een stad die hij Z noemde.

The Lost City of Z

Avontuur
Regie: James Gray
Met: Charlie Hunnam, Robert Patterson, Sienna Miller, Tom Holland

141 min., in 21 zalen.

Fawcetts verhaal, eerder opgetekend inThe Lost City of Z (David Grann), is verfilmd door James Gray (The Immigrant, Blood Ties). Een regisseur die geliefd is vanwege zijn klassieke, trage (misdaad)films, en iemand die pertinent weigert de sensatiezucht van de kijker te bevredigen.

Die manier van filmen heeft hier een nadeel: het is merkwaardig hoe zo'n avontuurlijk verhaal over zo'n man zo kan voortkabbelen. Wat moet het angstaanjagend zijn geweest, in die tijd met een vlot een rivier in de Amazone afzakken, zonder dat je weet hoe lang je reis zal duren en je niet weet of je proviand toereikend is. Of dat je elk moment beschoten kunt worden door kannibalen, waarbij de enige ontsnappingsmogelijkheid is tussen de piranha's te duiken. Maar zo vóélt het nooit in Lost City of Z. Als de reis gevoelsmatig net begint, is Fawcett al weer thuis in het druilerige Engeland. En zo gaat hij een paar keer heen en weer.

Interview met hoofdrolspeler en regisseur

Er was niks: geen internet en geen telefoon. Voor The Lost City of Z omarmden regisseur James Gray en acteur Charlie Hunnam het leven in het regenwoud van Colombia. Dat beviel de een beter dan de ander, vertellen zij in een interview met de Volkskrant. (+)

Beeldschoon gefilmd is het wel. De twee werelden waartussen de ontdekkingsreiziger verstrikt raakt, zijn schitterend gevangen door cameraman Darius Khondji. De donkere ruimten in het Engeland van ruim honderd jaar geleden contrasteren prachtig met het sensueel groene oerwoud, dat eerder doet denken aan vriendelijke avonturenfilms in plaats van aan de gekmakende jungle die filmmaker Werner Herzog zo graag opvoert.

Het gaat Gray dan ook niet om de gekte zelf, zoals het Fawcett bij zijn zoektocht naar een stad van goud ook niet primair om het goud gaat. Hier is obsessie niet alleen een soort verstandsverbijstering, maar ook iets dat zin en betekenis kan geven als het leven dat zelf niet lijkt te bieden. Het dwingt mensen hun grenzen te verleggen; wat voor- en nadelen heeft.

Beeld uit The Lost City of Z

Daarbij wil Gray nog laten zien dat verschillen tussen mensen vooral worden opgelegd door degenen met de meeste macht. Dat vriendelijkheid een mens altijd verder brengt dan vijandigheid. Dat een zoektocht belangrijker is dan het resultaat. Interessant allemaal, maar ook nogal veel, waardoor al die thema's slechts oppervlakkig worden aangestipt.

Zo laat de film de kijker niet toe, wat versterkt wordt door Charlie Hunnams ingetogen vertolking van Fawcett (interessanter is Robert Patterson als zijn rechterhand). Het is onmogelijk om The Lost City of Z niet te bewonderen, maar wel van een afstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden