Beursgang Endemol levert John de Mol zo'n 200 miljoen op

Mede-eigenaar John de Mol zal bij de beursgang van EndeMol Entertainment voor een bedrag van ongeveer 200 miljoen gulden aandelen verkopen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Donderdag maakte ABN Amro bekend dat de introductieprijs van de aandelen EndeMol op de Amsterdamse effectenbeurs tussen de 44 en 48 gulden zal komen te liggen. In totaal worden 9,7 miljoen aandelen geplaatst, die samen 446 miljoen gulden waard zijn.

De Mol verkoopt 4,4 miljoen aandelen. Indien de uitgiftekoers 46 gulden wordt, dan levert hem dat 202 miljoen gulden op. Van den Ende stoot 900 duizend aandelen af, wat 41 miljoen gulden zal opleveren. Verder plaatst EndeMol ook nog 4,4 miljoen nieuwe aandelen.

Het bedrijf zal op 7 november op de beurs genoteerd worden. Beleggers kunnen tot 6 november bieden, waarna de uiteindelijke prijs op de dag van de beursgang bekend zal worden gemaakt. Syndicaat-leider ABN Amro heeft het recht om nog eens anderhalf miljoen aandelen te plaatsen ter stabilisering van de beurskoers.

Eenderde van Endemol zal op de beurs verhandelbaar zijn. Dit is inclusief het huidige belang van Willem van Kooten in het bedrijf, dat 5 procent is. Van Kooten verkoopt geen aandelen, maar door de uitgifte van nieuwe aandelen daalt zijn belang tot 4,3 procent. De Mol en Van den Ende houden ieder een belang van eenderde. Nu heeft De Mol 53 procent en Van den Ende 41 procent.

Met de tweehonderd miljoen gulden die de emissie van nieuwe aandelen oplevert, wil Endemol kleine acquisities financieren en meer buitenlandse kantoren openen. Een van de eerste aankopen zal een meerderheidsbelang zijn in een nog onbekende Amerikaanse theaterproducent. Daarmee wil Endemol verschillende musicals tegelijkertijd ontwikkelen en produceren.

Toch moet groei de komende jaren vooral komen uit de verkoop van televisieprogramma's in het buitenland. In Warschau opent het amusementsconcern binnenkort een productiekantoor waar Poolse varianten van Endemol-formule's als de Soundmixshow en All you need is Love zullen worden geproduceerd. Ook in de belangrijkste buitenlandse markt Duitsland wil het bedrijf extra verkoopkantoren openen.

Afgelopen jaar groeide de omzet van Endemol van 468 naar 642 miljoen gulden, terwijl de winst van 43,7 naar 60,5 miljoen steeg. Voor de komende vijf jaar voorspelt de directie een bescheidener groeitempo van zo'n 15 tot 20 procent. Bij de presentatie van de jaarcijfers enkele weken geleden beloofden Joop van den Ende en John de Mol omzet en winst in vijf jaar tijd te verdubbelen zonder grote overnames.

Deskundigen erkennen dat het Endemol voor de wind gaat, maar verwachten dat de groei in Europa over enkele jaren zal afvlakken. 'Ze moeten op een gegeven moment toch naar de Verenigde Staten en daar zit niemand te wachten op de Playbackshow', aldus een analist. 'Ik ben huiverig over de risico's die Endemol dan gaat lopen.'

Andere analisten wijzen op de uitbreiding van de theateractiviteiten van Endemol. Volgens ING Barings is de bruto-marge van de divisie live entertainment de helft van die van de televisiepoot. En dat terwijl het financiële risico van theater groter is. CL Oyens Van Eeghen gaf donderdagavond daarentegen onmiddellijk een 'koopadvies'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden