Beurs praat in 'Bisnisbabbels'

Een broker, het Engels voor effectenmakelaar, is volgens een definitie van Woody Allen 'a man who invests your money until it's all gone'....

PAUL DEPONDT

Het zijn allemaal wetenswaardigheden uit het vermakelijke en handige 'woordenboek' van Pieter Kort, redacteur van het zakenblad Quote. 'Het is makkelijk, je kan hem altijd wel een paar duizend stukken aanlappen.' Verkopen.

Kort verzamelde in Bisnisbabbel (Uitg.: Prometheus, ¿ 16,90.) de 'geheimtaal van het moderne zakenleven'. Zijn boekje is een 'bluff your way in business'.

Hij verzamelde honderden gevleugelde uitdrukkingen 'die door buitenstaanders vaak als gelikt worden bestempeld'. Ze zijn, zegt hij, 'onmisbaar om mee te blijven praten op kantoor' én je kan ermee pronken in de kroeg. (Zeg maar, een double whammy toch? - wat betekent: twee vliegen in één klap.)

Er staan ook etiquette-adviezen in: broodje eten of vorkje prikken suggereert de informaliteit van een etentje. En eufemismen, uitdrukkingen die de grauwe werkelijkheid verdoezelen. Een zwart-weergesprek is een moeilijke 'babbel' over ontslag, demotie of sluiting van een bedrijfsonderdeel. Dan moet je, schrijft Kort 'ter lering' niet beginnen met 'je ligt eruit'. Dat is een heel verkeerde binnenkomer.

Aandelen van Philips zijn 'flippen', van de KLM 'klemmen' en 'Fredjes' zijn naar grootaandeelhouder Freddy Heineken genoemde beursgenoteerde aandelen van de brouwerij. Het is geheimtaal op de beursvloer. Putje (spreek uit: 'poetje') is beurstaal voor een put-optie, het recht om een aandeel voor een bepaald tijdstip te verkopen tegen een vastgestelde prijs, en 'een luchtzak' is een scherpe plotselinge val van een beurskoers.

'Wie de bisnisbabbel beheerst', zegt Kort, 'staat zelden met een mond vol tanden.' Hij wil geen taalzuiveraar zijn. Integendeel, de Angelsaksische bisnistaal is een verrijking voor het Nederlands. Er zijn in het Nederlands, meent Kort, 'veel termen waarvoor je geen Nederlands alternatief kunt verzinnen'.

De begrippen zijn soms ronduit smoezelig. 'De ballen op het blok leggen': een vergaand voorstel doen of een ultiem bod uitbrengen. Soms zijn de uitdrukkingen ook schattig. Het is baby-talk. Staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend sprak over bambi of gazelle bij het introduceren van een verhoging van de belastingaftrek voor startende en doorstartende ondernemers.

Black Saturday, zegt Kort, bestaat niet. 'Op een zaterdag is er nooit iets gebeurd dat de internationale zaken- of financiële wereld in beroering bracht.' Maar 'zwarte maandag', toen de Dow Jones in één dag met 508 punten zakte, of de memorabele Black Friday, 24 september 1869, de oorspronkelijke 'zwarte' dag in de financiële wereld, bestaan wel. Toen probeerde een klein groepje financiers de goudmarkt te corneren. (Het woordje - zegt Bisnisbabbel - 'corneren' betekent 'de markt in een hoek dwingen' door veel te kopen waardoor de koper controle krijgt over de prijsvorming.)

Waarschijnlijk klopt de Engelse uitdrukking: 'A picture says more than a thousand words'. Maar ook woordgebruik zegt veel. Taal portretteert. De bisnisbabbel die Kort in zijn boekje heeft verzameld, de honderden gevleugelde uitdrukkingen, brengt het blufferige 'verangelsakste' Nederlandse zakenleven in the picture.

Wanneer je met iemand praat, peuter je in zijn hersenen. Je brainpickt. Wanneer je details of concrete dingen bespreekt, zeg je, vooral wanneer het in feite weinig concreets heeft opgeleverd: 'Ik spreek je nog om het fijn af te stemmen.'

Wie Bisnisbabbel heeft uitgelezen, begrijpt waar ze onder zakenmensen over praten. Dan is zo'n zinsnede als 'een hipo die zich cocksure in de ratrace stort' geen geheimtaal meer en is 'een big swinging dick die bondjes aanlapt aan Belgian dentists' begrijpelijke business-taal. Korts woordenlijst bevordert ongetwijfeld de heldere communicatie tussen zakenlui.

Paul Depondt

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden