Beuken en zweven in Spaarnwoudse heuvels

'Maar goed dat we nog nuchter zijn', mompelt het Engelse meisje tegen haar vriendin. De twee hebben zaterdag als laatsten een plekje veroverd in de overvolle pendelbus naar Dance Valley, maar een aangename reis is het niet....

Van onze verslaggever Gert van Veen

Dance Valley is dit jaar met een kleine zestigduizend bezoekers weer een stuk groter geworden. Hoewel de organisatie op een grote opkomst had gerekend, lijkt ze toch nog te zijn overrompeld door de record-drukte. Zo moet de hongerige bezoeker meer dan een uur wachten bij de kassa's waar je muntjes kunt kopen voor de eettenten, en meldt de EHBO-post veel werk als gevolg van de hitte, te weinig drinken en eten en gebruik van XTC-pillen. Tot middernacht moesten circa vijfhonderd mensen zich laten behandelen.

Maar al is het nu dan een mega-festival, toch heeft Dance Valley nog altijd de gemoedelijke sfeer waarmee het sinds de eerste editie van 1995 naam maakte. Overal op het terrein worden, verspreid over veertien podia, feesten en feestjes gehouden. De hondertwintig dj's, die er tussen twaalf uur 's middags en middernacht optreden, vertegenwoordigen zo ongeveer alles wat dance anno 2000 te bieden heeft. Van de echte underground-house en techno tot club, trance en de commerciële 'Eurogroove' van top-40-sterren als Jean. De zestigduizendkoppige menigte, met ook dit jaar weer veel internationale housers, is eenzelfde afspiegeling van de clubwereld. Alleen in Spaarnwoude ontmoeten bezoekers van hippe discotheken publiek van underground-clubs of mega-party's. Dance Valley is een tribal gathering, het enige moment dat de stammen van de versplinterde house elkaar treffen.

De elektronische dansmuziek heeft zich in de afgelopen twaalf jaar in zoveel richtingen vertakt, dat het festival nu aparte stijlen biedt in tien tenten, plus nog muziek op de ambient hill, in de VIP area en op het hoofdpodium. Het is misschien even zoeken, de wandeling over de heuvels van recreatiegebied Spaarnwoude kost al gauw een uur, maar iedereen weet een passende groove te vinden. Techno voor wie lekker wil beuken, house en garage voor de zwoelere stemming, ambient om even weg te zweven. Maar het is zulk mooi weer dat veel bezoekers liever buiten blijven. Al vanaf vroeg in de middag trekt de main stage daarom de meeste bezoekers. Niet alleen op de volle dansvloer, maar ook op de glooiende hellingen rond dit openluchtpodium, waar duizenden festivalbezoekers zijn neergestreken. Staand, zittend of uitgestrekt op het gras, deinen ze rustig mee op de beats van het podium.

Dat deinen wordt even onderbroken tijdens de set van de Engelse female-dj Rap. Het snelle tempo van haar drum 'n bass-beats valt niet in goede aarde, maar daarna bouwt de middag gestaag naar een eerste climax: de presentatie van de festival-tune voor deze 2000-editie. Junkie XL opent er mee, terwijl een vliegtuig bloemen over de menigte uitstort. De tot solo-act teruggebrachte groep van Tom Holkenborg - de laatste tijd succesvol in Engeland - maakt zijn debuut op Dance Valley, en weet een nieuw publiek voor zich te winnen.

Zijn effectieve live-set schudt de menigte wakker voor het enerverende slot: de uren van de invallende nacht, met dj's Jack de Marseille en Carl Cox. De Marseille blijkt een geïnspireerde keus van de organisatie, die een risico nam door deze nog weinig bekende Franse dj op zo'n sleutelplek neer te zetten. Met een subtiele, meeslepende collectie house en techno masseert hij de duizenden dansers aan zijn voeten, tot die mooi vloeiend mee pulseren.

Net als Steve Rachmad, Dave Angel, Darren Emmerson en Richie Hawtin, die elders op Dance Valley draaien, is De Marseille een van de dj's, die in de loop der jaren alleen maar beter zijn geworden. Net als uitsmijter Carl Cox. De robuuste stijl van de uit de kluiten gewassen zwarte dj is hard maar eerlijk, en zijn presentatie - inclusief ontwapenende grijns - is onweerstaanbaar.

Terwijl het podium oplicht in een flitsende lasershow, stroomt het publiek overal van het terrein toe om de Engelsman aan het werk te zien. Even heeft Dance Valley die mooi diepe vibe, waarmee het zich elk jaar opnieuw bewijst als dance-festival van internationale klasse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden