recensiebetrouwbare bronnen

Betrouwbare bronnen brengt een geheim wapen in stelling in de strijd om de beste politieke podcast ★★★☆☆

V luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Betrouwbare bronnen van Jaap Jansen brengt een verrassend geheim wapen in stelling: P.G. Kroeger.

Paul Onkenhout
null Beeld

‘De podcast is de nieuwe hype op het Binnenhof’, aldus Trouw vorige maand. Onder politici zou de podcast in verkiezingstijd zelfs Facebook in populariteit voorbij zijn gestreefd – een gewaagde stelling, maar dat de politieke podcast aan een opmars bezig is, valt niet te ontkennen.

Of behalve politici ook luisteraars de politieke podcast hebben omarmd is niet bekend, maar het aanbod is groot en groeiende. In een stuk of acht Nederlandse podcasts gaat het over politieke kwesties. Sommige podcasts zijn een-op-een uit radio- en tv-programma’s geknipt, zoals die van De Nieuws BV op NPO Radio 1 en Buitenhof.

De Correspondent heeft er een, NRC Handelsblad ook. Een toonaangevende politieke podcast, De stemming van Vullings en Van Weezel op NPO Radio, werd in maart stilgelegd, hopelijk tijdelijk. Max van Weezel is ziek en moet worden behandeld.

Een vreemde eend in de bijt is Betrouwbare bronnen van Jaap Jansen, een privéproject. Jansen (56), onder meer columnist bij BNR, is een oude rot op het Binnenhof. In augustus 2018 begon hij met producent Dag en Nacht Media met een podcast over ‘Binnenhof, Buitenhof en Brussel’, die elke vrijdag online wordt gezet. Volgens Jansen trok de podcast in maart meer dan 50 duizend luisteraars, een record.

Het eerste wat opvalt: de lengte. De aflevering van afgelopen vrijdag, nummer 30, duurt twee uur en twintig minuten. Dat is veel – van het goede.

In Betrouwbare Bronnen ontvangt Jansen een politicus of deskundige. De laatste aflevering was dat Rob de Wijk, expert in internationale betrekkingen, die spreekt over China, Trump en de Navo. (Vooral zijn bewering dat Trump goed naar Hitler heeft gekeken, bleef even hangen.)

De onverwachte meerwaarde in Betrouwbare bronnen komt voor rekening van een welbespraakte commentator, die door Jansen, en waarschijnlijk door iedereen, ‘P.G.’ wordt genoemd: Pieter Gerrit Kroeger. Hij is voormalig topambtenaar en politiek historicus.

Strooiend met volzinnen houdt hij in aflevering 30 een betoog waarin hij de overwinningsrede van Thierry Baudet tot op het bot analyseert. Nadat Jansen heeft gezegd dat ze tussen de brokstukken staan van wat ooit de grootste en mooiste beschaving was die de wereld ooit heeft gekend, gaat PG los, uit het hoofd en zonder haperingen.

In een historisch vergezicht verbindt hij de metafysische kanten van het christendom, de kruisdood en wederopstanding van Jezus, de val van Constantinopel, het voorchristelijke Griekenland en Rome, Der Untergang des Abendlandes van Oswald Spengler en 13de-eeuwse veldslagen in Kosovo met elkaar. Zoiets hoor je niet vaak.

Betrouwbare bronnen

Politiek

★★★☆☆

Via Dag en Nacht Media en art19.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden